Ιστορία της Ρωμιοσύνης, Πρώτος τόμος. Eftaliotis Argyris
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Ιστορία της Ρωμιοσύνης, Πρώτος τόμος - Eftaliotis Argyris страница 15

СКАЧАТЬ φαίνεται πως τους βρήκε και τούτους, καθώς και μερικούς άλλους που τράβηξαν κατά την Κύπρο και Ρόδο. Γιατί όσους ο Ρωμαϊκός ο στόλος δεν τους πρόφταξε, τους θέρισε η λοιμική που πλάκωσε το χρόνο εκείνο.

      Μα και κείνοι που χωθήκανε μέσα στη Μακεδονία καλλίτερη τύχη δε βρήκαν. Επειδή στη Νίσα ο Κλαύδιος αλύπητα τους πελέκησε, κι όσοι γλύτωσαν, παραδοθήκανε στους Ρωμαίους και μοιράστηκαν εδώ και κει με τα γυναικόπαιδά τους.

      Απάνω σε κείνον το χρόνο απέθανε κι ο Κλαύδιος, και τονέ διαδέχτηκε ο Αυρηλιανός, και τούτον πάλε στα 275 ο Πρόβας. Κι αυτοί οι δύο τους πολέμησαν τους βαρβάρους και τους έβαλαν όρους κάμποσο ταπεινωτικούς. Οι Γότθοι ως τόσο δεν απότυχαν κι ολότελα, αφού είχανε δεν είχανε κατάφεραν τον Αυρηλιανό και τους παρεχώρησε τη Δακία· μα και στου Πρόβου τον καιρό πολλοί τους κατασταλάξανε στη Θράκη, κ' έμειναν εκεί Ρωμαίοι υπήκοοι.

      Σταμάτησε λοιπόν η πληγή, σύχασε μερικόν καιρό η Ανατολή. Και μέσα στη νεκρική αυτή ησυχία ριζοβολούσανε και βλαστίζανε τα δυο στοιχεία που γραμμένο μας είτανε να μεγαλώσουνε και να δυναμώσουνε, για να μας προφυλάξουν από μύριους κιντύνους, να μας δοξάσουνε δέκα και παραπάνω αιώνες, και τέλος την οικουμένη όλη να γλυτώσουν από τον Ασιατισμό, – η Χριστιανοσύνη κ' η καθαυτό η Ρωμιοσύνη – ο Βυζαντισμός.

      9 Η γη που ριζοβόλησε ο Χριστιανισμός

      Οι καιροί εκείνοι της γενικής ανησυχίας και της ακαταστασίας μας παρουσιάζουν εικόνα λυπητερή, και μα την αλήθεια τρομαχτικιά. Λες άλλο ένα πάθημα, άλλη μια συφορά, και βούλιαζε μες στη βαρβαρωσύνη μια για πάντα ο κόσμος. Κι ως τόσο, μέσα σε κείνον το χαλασμό που χρόνια τώρα φυσομανούσε ολόγυρα και μας φοβέριζε να μας πάρη στη μαύρη αγκαλιά του, έσκανε ήσυχα ήσυχα και σιγοάνοιγε σπόρος καινούριου κόσμου, καινούριου πολιτισμού. Κι άξαφνα φουρτούνες κι ανεμοσκορπίσματα τριών αιώνων και παραπάνω βγαίνουν όλα σε καλό, σαν από Πρόνοια κανονισμένα. Και καθώς φουσκωμένο ποτάμι συνεπαίρνει και κατεβάζει στους αγρούς από γέρικα βουνά και δάση πολύτιμο υλικό, και δυναμώνει τη γης και της φέρνει νέα βλάστηση και νέο καρπό, έτσι κ' οι δικές μας οι παραζάλες, από τους Μακεδόνους και κάτω, κατεβάσανε στην Ανατολή ταπομεινάρια της Ελληνικής ζωής, κ' έρριξαν εκεί παχύ καταπάτι για το δέντρο που μόλις φύτρωσε, κι άρχισε να θεριεύη και ν' απλώνη παντού τα σωτήρια κλωνιά του. Σαν τι λογής είταν αυτό το πολύτιμο το υλικό, και πού βρίσκουνταν – αυτό να ξετάσουμε τώρα.

      Τα ξέρουμε κι από την αρχαία ιστορία πως ο Αλέξαντρος στάθηκε αφορμή να πάρη μεγάλη φόρα ο ελληνισμός στην Ανατολή, κι όχι μονάχα στα παράλια – αυτά είτανε δικά μας κι από τα παλιά – παρά και πολύ παραμέσα.

      Η βασταχτική δύναμη που έδειξε και στη Ρωμαϊκή την εποχή το Ελληνικό στοιχείο σ' αυτά τα μέρη αποφαίνεται κι από τις αμέτρητες πολιτείες που βλέπουμε πάλε σκορπισμένες σ' όλη τη Μικρασία, κι από το φιλολογικό πλούτο που μας αφήκαν. Αυτά όμως αργότερα. Ας σταθούμε πρώτα μια στιγμή στην Ιουδαία, και με γοργή ματιά ας κοιτάξουμε σε τι κατάσταση βρίσκουνταν η περίφημη αυτή χώρα που γέννησε για СКАЧАТЬ