Els valencians, poble d'Europa. AAVV
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Els valencians, poble d'Europa - AAVV страница 30

Название: Els valencians, poble d'Europa

Автор: AAVV

Издательство: Bookwire

Жанр: Социология

Серия: Europa Política

isbn: 9788491345251

isbn:

СКАЧАТЬ representa el País Valencià ni ideològicament parlant ni territorialment parlant».147 Aquest acte de protesta va coincidir amb un homenatge a Joan Fuster, celebrat en l’Instituto Nacional de Enseñanza Media de Sueca. Alfons Cucó destacà la «lucidesa i la perseverança» de l’assagista. Ernest Lluch subratllà que Fuster havia aportat al «valencianisme sentimental un model explicatiu del desenvolupament econòmic del País Valencià, la certesa del qual ha estat comprovada dissortadament». Per la seua banda, Joaquim Molas comparà la poesia de Fuster amb la d’altres «catalans perifèrics» com ara Vicent Andrés Estellés. Enviaren escrits d’adhesió Antonio Buero Vallejo, Enrique Tierno Galván i Josep Melià. Parlaren els representants d’UDPV, PSPV, PCV, PCPV, MCPV, PSAN, JSAN i del PDPV. També Manuel Broseta i Vicent Ventura. Javier Paniagua –director de l’institut– anuncià el canvi de nom del centre, el qual per acord unànime del claustre de professors, passaria a denominar-se «Joan Fuster». Tancà l’acte l’homenatjat qui va declarar que havia dedicat tota la seua vida a una idea clara: la defensa de la cultura catalana.148

      […] el País Valencià no és una nacionalitat per al PCE, malgrat que pot arribar a ésser-ho amb el temps […] I la raó fonamental d’aquesta creença és el fet que el País Valencià no ha arribat encara a la plena maduresa de la seua consciència nacional.

       Conclusió

      L’intent de la Taula de Forces Polítiques i Sindicals del País Valencià de participar activament en el procés de reforma política espanyola va quedar frustrat. En 1976, les forces democràtiques valencianes havien estat les úniques en articular un únic ens autònom d’acció política coordinada. La generalització –a nivell estatal i regional– i la sincronia –de manera simultània i no progressiva– de la ruptura democràtica i de la conformació de governs provisionals van constituir una demanda de la Taula, constant i polèmica. Des d’aquesta òptica ha de llegir-se la reclamació d’una Generalitat i d’un estatut d’autonomia provisionals, des del moment del trencament amb l’autoritarisme franquista.

      Així mateix, l’opció estratègica per una negociació d’àmplia base política i territorial, a escala estatal, responia al substrat autogestionari de bona part de les organitzacions de la Taula, que va ser percebuda com un dels artífex principals de l’efímera Plataforma d’Organismes Democràtics.

      Com hem vist, tota una altra dinàmica acabà imposant-se. El reconeixement de la legitimitat del segon govern de la monarquia –el reformisme– i la restricció pactista –els moderats– esdevingueren, amb el suport actiu del PCE i dels nacionalistes catalans, bascos i gallecs, els elements clau del nou equilibri polític, el qual –amb continus ajustos–ha perviscut hegemònic pràcticament fins l’actualitat. L’origen de la postergació constituent valenciana cal cercar-lo en aquelles desateses reclamacions plantejades l’any 1976.

       Annex

      La discrepància expressada per nosaltres gira entorn de l’acceptació per part de l’Assemblea de Catalunya de la formulació específica segons la qual la lluita per l’autonomia del País Valencià ha d’expressar-se forçosament amb la formació, al moment de la ruptura democràtica, d’un govern provisional de la Generalitat valenciana.

      Aquest compromís, sostingut amb conseqüència solidària en cas de ser adoptat, portaria de fet l’Assemblea de Catalunya a considerar que no hi ha ruptura СКАЧАТЬ