.
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу - страница 8

Название:

Автор:

Издательство:

Жанр:

Серия:

isbn:

isbn:

СКАЧАТЬ primera vegada que hi havia estat, o la buidor lúcida que ara l’ocupava.

      Durant la ruta, que, segons els seus càlculs, durava quatre hores fins que tornava a posar els peus a casa, deixà solta la pensa i la capacitat de somiar despert; només la fatiga, i un cert grau de concentració per a evitar perdre’s, per a no desviar-se per cap de les nombroses bifurcacions i variacions del trajecte que el temptaven, el feien tocar de peus a terra. Artur va percebre, com en una al·lucinació, que de l’oceà d’arbres emergia la veu d’ella, aguda, clara, que cridava de lluny, que deia i repetia el seu nom, com tantes voltes l’havia sentit, que semblava acostar-se, que no arribava mai. On era ella, ara? El podia veure? Artur, que no creia en res, hauria volgut creure, i que aquell somieig no fora fum. Abans d’iniciar el descens, es topà amb un Crist crucificat, de fusta, que no recordava de la primera visita a aquell indret. Si hi havia un lloc on tenia, d’una manera més intensa, la temptació de creure, aquest era el cim d’una muntanya, amb una extensa vista al davant. La immensitat de la natura, en contrast amb la nimietat pròpia, el connectava amb la transcendència d’una manera més eficaç que no l’interior d’una catedral. Tot sol, Artur mirà fix el Crist i intentà sentir alguna cosa. Com tantes altres vegades, no ho aconseguí, i continuà pel camí descendent de retorn, des d’on al cap d’uns minuts ja albirava la vall, el riu, la carretera.

      Mentre baixava, Artur s’adonà que no duia la gorra, i recordà que se l’havia treta mentre bevia. On? No feia gaire estona que havia begut, mitja hora potser, i en cap moment s’havia desviat més de cinc metres del seu trajecte.

      Dubtà entre deixar-ho córrer i seguir baixant o tornar enrere i provar sort. Quin valor tenia la gorra? De material, ben poc. Però li l’havia regalat ella. Aquest record, que ningú més al món podia constatar, li impedia passar pàgina i fer cas al seu cos, que, adolorit pel poc costum de camejar per la muntanya, demanava acabar aviat i refer-se amb una dutxa.

      Artur Bosch decidí tornar cap enrere, seguint els seus propis passos. Com pot ser tan diferent, es va dir, un mateix trajecte fet a la inversa? No reconeixia els llocs, i sabé que s’havia perdut quan veié davant seu una quarantena de ruscos artificials d’abelles, que no havia vist adés.

      Tornà enrere fins a l’última bifurcació, i agafà el camí que, una estona abans, havia descartat. Res no li era familiar. El tranquil·litzava saber que, havent eixit de bon matí, disposava de tot el dia, i que qualsevol senda que baixava havia de dur a la vall, a la carretera, al riu i, després d’un trajecte pla, a Zell, a la casa.

      Va fer una hora de camí cap enrere, convençut que havia errat la senda, fins que, de lluny, tornà a veure el Crist crucificat, que li serví per a reubicar-se i poder baixar de nou per on ho havia fet una estona abans.

      Si havia perdut la gorra durant el trajecte anterior al Crist, no hi havia res a fer. Artur ja no es trobava en condicions de tornar més enrere; si la gorra era entre el Crist i el punt on s’havia adonat que l’havia perduda, hi havia una oportunitat. Mig en broma, si és que un pot fer broma amb si mateix quan va sol, Artur pensà, mirant el Crist: si realment existeixes, Déu, si hi ha un Déu al món, algú responsable d’aquest ordre, d’aquest mecanisme sovint desastrós, sovint meravellós, que no s’atura, d’aquest univers que és una processó que avança amb mesura, bé podries donar-me’n una prova, encara que siga minúscula, ridícula o frívola. Un simple gest: que m’aparega al davant la insignificant, la vella gorra que busque.

      No m’importa la gorra, es deia Artur, a la vida he perdut moltíssimes coses, algunes que m’ho han capgirat tot, el que vull saber és si hi ets, si puc imaginar-te sense sentir vergonya.

      Al cap d’uns deu minuts de baixada, Artur Bosch trobà la gorra en una vora del camí. L’examinà, li torcà la pols, se la va posar, analitzà amb pausa el fet i arribà a la conclusió que tenia lògica haver-la trobada allà, que, en desviar-se del camí durant la pujada, no l’havia pogut veure, i que, ara, que sí que baixava pel mateix camí que adés, era inevitable trobar-la.

      Crisòstom va dir que havia passat a Don alguns contes. N’havia escrit molts, els últims anys; en tenia prou per omplir tres llibres. Els que li va dur, una dotzena, eren els millors. Don, havent-los llegit, li comentà que hi havia imatges potents i una voluntat d’estil que prometia, però també que s’hi veien massa les influències d’autors que Crisòstom havia llegit, i que ara per ara aquells contes no eren publicables. Li recomanà que no tinguera pressa per publicar, que després se’n penediria; li posà exemples d’escriptors de renom que, penedits dels seus primers textos impresos, feien l’impossible per localitzar-los, adquirir-los i destruir-los, problema que s’haurien estalviat si de joves hagueren sigut autocrítics o si hagueren tingut algú al costat que els aconsellara bé.

      Crisòstom preguntà si, reescrivint-los i polint-los, els podria millorar. Don va dir que no, que era millor oblidar-los, fer-ne de nous, que hi fallava l’essència. Tanmateix, Don es volgué quedar els originals per rellegir-los transcorregut un quant temps. El gest de voler quedar-se’ls compensà el primer desengany de Crisòstom. Convençut que Don tenia raó, no es va veure amb cor d’escriure més contes i es llançà de cap a la redacció d’una novel·la. Potser m’anirà millor la distància llarga, pensà. Un, quan comença, no sap encara quin tipus d’autor és, si un dels que tendeixen a la condensació i a la brevetat, o un dels que fan brollar frases com una aixeta oberta. Crisòstom començà a escriure, obsessiu, una novel·la que, tres anys i molts mesos després, s’acostava a les vuit-centes pàgines. La va reescriure quatre, cinc, sis vegades, la va passar a net, en va fer una còpia i la va dur, només, a Don.

      Tot, es titulava. Si Don li’n parlava bé, volia ensenyar-la a Caterina, i, qui sap, enviar-la a un premi o a una editorial. Ho havia abocat tot, d’ell, en aquella història, era un testament, un mapa de la seua ànima, de les seues pors, de les seues manies. Es va atarantar, Don, quan el va veure aparèixer amb aquell totxo. Quin escàs mirament, Crisòstom! Quina ceguesa! Si ara, al Crisòstom adult, se li presentara un xicot que aspira a escriptor amb un llibre de vuit-centes pàgines a les mans, per tal que ell se’l llegira i li’n donara opinió, no hi ha dubte que l’enviaria a pastar fang. Crisòstom, el Crisòstom adult, no havia sigut mai jurat d’un premi ni ho seria mai, però la sola idea d’haver de llegir la caterva d’originals que s’hi presenten li semblava un suplici. El Crisòstom jove abusà de la confiança i del temps de Don, que, el pobre, tot i ser un fotut egoista i no tindre pèls a la llengua, accedí a quedar-se Tot i a mirar-se’l. Don era un home potser massa curiós, incapaç de no llegir alguna cosa. Li demanà, això sí, paciència, li calia temps, intercalar la lectura del seu llibre entre molts altres i més urgents compromisos.

      Dos mesos passaren i Don no li n’havia dit res, de Tot. Crisòstom no tenia cap dret a pressionar-lo, però era jove i estúpid i li demanà si n’havia llegit alguna cosa. Don va dir, incòmode, que l’agafava a estones, quan els altres compromisos, que últimament eren tants, li ho permetien. Crisòstom no dubtava que Don tenia encàrrecs —ell mateix li continuava passant articles a net—, però sovint, quan el visitava, el trobava pescant, fent passejades per vora mar, atenent alguna visita femenina. En tenia sovint, de visites femenines. A un autor li costa d’entendre, però, que la resta d’individus tinguen alguna cosa a fer més important que llegir la seua obra, no ho accepten sinó com una humiliació. Com podia ser que, per a Don, fora més important pescar, passejar o atendre una visita que acabar de llegir Tot? En la seua línia d’estupidesa, Crisòstom li preguntà, en una altra ocasió, per quina part del llibre anava, i de seguida va comprendre que havia ficat la pota fins al mànec, pel neguit amb què Don va respondre: «Un terzo, devo aver letto, si fa no fa». I no esmentà res de la història, res de l’argument.

      Ni l’ha començat, el cabró!, pensà Crisòstom. Dos mesos, des que li l’havia dut, i encara no l’havia començat! Ofès, Crisòstom inventà una excusa per a demanar-li СКАЧАТЬ