Het Leven der Dieren: Deel 2, Hoofdstuk 10: De Stootvogels. Brehm Alfred Edmund
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Het Leven der Dieren: Deel 2, Hoofdstuk 10: De Stootvogels - Brehm Alfred Edmund страница 20

СКАЧАТЬ onder de oppervlakte, werkt zich echter schielijk weer naar boven, verheft zich door eenige veerkrachtige vleugelslagen tot op den waterspiegel, schudt nu met eenige trillende bewegingen zoo goed mogelijk het water uit zijne veeren en verlaat vervolgens de plas voor zoover deze een geringen omgang heeft, om ’t even of zijn moeite al dan niet met succes bekroond werd. In ’t gunstige geval heeft hij de klauwen van beide voeten met zooveel kracht in den rug van een Visch geslagen, dat hij niet in staat is ze onmiddellijk weer los te maken; de Basjkieren geven hem daarom den karakteristieken naam van „ijzeren klauw”. Niet al te zelden geraakt hij bij dit bedrijf in levensgevaar of vindt zelfs den dood, wanneer hij een Visch heeft gegrepen, die hem te zwaar is, en door dezen medegetrokken wordt naar de diepte. Van den door hem gevangen buit verslindt hij slechts de beste stukken, al het overige laat hij liggen; eenige van de schubben worden mede verzwolgen, nooit echter de ingewanden. Slechts in den grootsten nood maakt hij op ander wild jacht.

      Tegenover andere dieren van zijn soort is de Vischarend verdraagzaam. Met Vogels die tot andere soorten behooren, bemoeit hij zich niet; waarschijnlijk zelfs acht hij zich gelukkig, als zij hem met vrede laten. De Vischarend is bij alle Zwemvogels zoo goed bekend, dat zij niet de minste vrees voor hem gevoelen; zij beschouwen hem in zekeren zin als hun collega en dulden hem derhalve zonder eenige tegenstribbeling in hun nabijheid. Daarentegen heeft hij van andere Roofvogels veel te lijden.

      Naast den Vischotter is de Vischarend de grootste vijand van een geregelde exploitatie van het vischwater; door alle eigenaars van visscherijen wordt hij daarom meer gehaat dan eenige andere Roofvogel.

*

      De Wespendieven (Pernis) hebben een slanker gebouwd lichaam dan de overige leden van hun familie; hun snavel is lang, laag, zwak en slechts bij de spits sterk gekromd; de voet heeft een korten loop, waarvan de onderste helft onbevederd is, en middelmatig lange teenen, gewapend met lange, zwakke, weinig gekromde nagels; in den vleugel is de derde slagpen de langste; hoewel de vleugels lang zijn, reiken hunne spitsen niet tot aan den top van den langen, afgeronden staart; de teugel is niet met borstelvormige, maar met korte, stijve, schubvormige veeren bekleed; het vederenkleed is harder en ligt dichter tegen het lichaam aan dan bij de verwante Valkvogels. In elk van de drie rijken der Oude Wereld komt één soort van dit geslacht voor.

      De Wespendief, in Zuid-Holland ook wel Bijenarend genoemd (Pernis apivorus), bereikt een lengte van 59 à 62 en een vlucht van 135 à 140 cM.; de vleugel is 40, de staart 23 cM. lang. De kleur van het vederenkleed wisselt sterk af; soms is het effen bruin met uitzondering van den blauwachtig grijzen kop van het mannetje en van den staart, die met drie groote en verscheidene kleine, bruine banden geteekend is; bij andere voorwerpen zijn de bovendeelen bruin, de onderdeelen daarentegen in meerdere of mindere mate wit gevlekt of wit en met bruine schaftvlekken en dwarsstrepen geteekend. Behalve de genoemde komen nog vele andere kleurverscheidenheden voor. De kleur van het oog wisselt af van zilverwit tot goudgeel, de snavel is zwart, de washuid goudgeel, de voet citroengeel.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4AAQSkZJRgABAQEASABIAAD/2wBDAAMCAgMCAgMDAwMEAwMEBQgFBQQEBQoHBwYIDAoMDAsKCwsNDhIQDQ4RDgsLEBYQERMUFRUVDA8XGBYUGBIUFRT/2wBDAQMEBAUEBQkFBQkUDQsNFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBQUFBT/wAARCAMeAjoDAREAAhEBAxEB/8QAHQABAQEAAQUBAAAAAAAAAAAAAQACBgQFBwgJA//EAGkQAAEDAgQEAwMFBwkQDgkFAQEAAhEDIQQFMUEGElFhB3GBEyKRCBQyobEJFUKzwdHhFhcjcnN10vDxJCUzNDU2NzhSVmJ0g5W01BgZJidFU2NkZYKForLTKENERlRVkpTCdoSTw+KW/8QAHAEBAQEAAwEBAQAAAAAAAAAAAAECAwQFBgcI/8QATBEAAgECAwQDCwkFBwMFAQEAAAERAgMEITEFEkFxUWGxBhMyM1JygZGhwdEHFBUiNDWSsuFCVILS8BYjJVNic8IXQ7Mkk6Li8URj/9oADAMBAAIRAxEAPwDxDHYR1OpX50f2iQAJNlAoItgnSyoaJrd+vVQqRqNgAPNCwDW3uAgS6S0I0A8kIPLf60ksB+EZH5EIRBgkgE9wgggJggSOgCugSnQeUmDAjeyhYElsR+lQrjQGm+oQIbDb1QpAgOIjVCLUSQJkIV5FMjSe8IWZICdpJ7IZgjABsL7BNS5EAIk2tuEECR7vXyQcAgEoBAmRA7qBIoAjQoXIG3kHXp0VZEQkiYt3CgRNBIiI/juqFmTgGQIHTRNQ8iDSQZHmgSNMgG8CeyhpZagb3hCEdDeSUDIm2keVkAgbRshSkAi22yEmB3iIlDRHyBHUoGBIJgDzhDJNgERF+yFEgT+VCwXLA2QQIbebQggHb8seaEfUDvtsgY3gWCD0FEkWshYkyL6AW7IZ10Hl0hseiSWDQIDbCULlBmIAiAhmB0OgIQoHYwgY6bIBabQBPZDSAmBpp2QkkYkSAPtKAomfzITUbC35ELoAA0iB3QiSIgG0BCwh5I1sggydbxEad0IQbfSfSyCCNnE8vwQegoIaZEz2QRlmQBN4ka2QIYG4FuyCBJBsAIQrzAdz6FAI3keqA/Mskkx9asmIR+YcOkjp0WjjkRM6FQqKJAJsR2Qa6kHEWJj8iBSX4XfXogEmBoACkFkOaANZ3QkmmvnoAkGpIhvkVBCCw7hIJkXblkdQqT0GgNoP2qSbD6I0nqrqT
СКАЧАТЬ