Mennesket. Peter K. A. Jensen
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Mennesket - Peter K. A. Jensen страница 5

Название: Mennesket

Автор: Peter K. A. Jensen

Издательство: Ingram

Жанр: Биология

Серия:

isbn: 9788771246421

isbn:

СКАЧАТЬ en ændring af et enkelt nukleotid i β-globin-genet.

      De otte første aminosyrer i henholdsvis βA- og βS-kæden:

      βA: histidin – valin – leucin – threonin – prolin – glutaminsyre – glutaminsyre – lysin –

      βS: histidin – valin – leucin – threonin – prolin – valin – glutaminsyre – lysin –

      Individer med hæmoglobintypen α2βA2 (genotype AA) har normalt hæmoglobin, mens individer med typen α2βS2 (genotype SS) er homozygot for seglcelle-allelen og vil udvikle livstruende blodmangel (seglcelleanæmi). I den heterozygote tilstand (α2βAβS, genotype AS) medfører allelen det såkaldte seglcelletræk, hvor individet bl.a. er delvist beskyttet mod malaria.

      Vandring af βA- og βS-kæderne i et elektrisk felt ved elektroforese

      Årsagen til den svære blodmangel hos personer med seglcelleanæmi er, at de abnorme hæmoglobinmolekyler ændrer struktur, når ilten afgives ude i vævene. Dette fører til deformering af de normalt ringformede røde blodlegemer, så de antager form som en halvmåne eller en segl (figur 1-3). De abnorme røde blodlegemer går hurtigt til grunde, hvorved blodmanglen opstår.

      Det var amerikanerne J.B.S. Haldane og Linus Pauling, der i 1949 opdagede, at seglcelleanæmi skyldtes forandringer i hæmoglobinmolekylet. En anden amerikaner, Vernon Ingram, kunne i 1956 bevise, at sygdommen skyldtes en udskiftning af aminosyren valin med glutamin i position 6 i β-globin. Men det var stadigvæk uklart, hvorledes informationen var kodet ind i DNA-molekylerne: Hvordan kunne en kæde af nukleotider i DNA oversættes til en kæde af aminosyrer i proteiner? Løsningen kom i 1961, da det blev klart, at koden i DNA var sammensat af tripletter: Tre nukleotider i rækkefølge specificerer én aminosyre (se videre i kapitel 2). Fem år senere var alle 64 forskellige (43) genetiske koder klarlagt (se figur 2-4), og kort tid efter blev det også klart, at den mutation, der ligger bag aminosyreudskiftningen i β-globin ved seglcelleanæmi, er en ændring fra A til T i anden position i kodon 6 (GAG til GTG), præcis som forudsagt af den genetiske kode (se figur 2-4).

      FIGUR 1.4:

ÅRSTALMILEPÆL
1956Menneskets kromosomtal fastsættes til 46
1966Den genetiske kode er kortlagt
1973Rekombinant DNA-teknologi
1978β-globingenet klones
1979Væksthormongenet klones
1982Humant insulin masseproduceres vha. rekombinant DNA-teknologi
1983PCR-teknikken opfindes
1985DNA-profilanalyse tages i anvendelse indenfor retsmedicinen
1986Den første maskine til automatisk DNA-sekventering udvikles
1987Genetiske studier indikerer, at det moderne menneske, Homo sapiens er opstået i Afrika for blot 150.000 år siden
1990Det Humane Genom-Projekt starter
1996Fåret Dolly klones
1997Det lykkes at udvinde DNA fra ca. 40.000 år gamle neandertalknogler
2004Det humane genom er kortlagt i detaljer
2005Råskitse af chimpansegenomet publiceres
2005Første version af Haplotypekortet publiceres

      Milepæle inden for den humane genetik efter 1953.

      En forbløffende serie af videnskabelige landvindinger inden for den humane genetik er nået på de 50 år, der er gået, siden Watson-Crick-modellen blev offentliggjort. Et udsnit af disse er vist i figur 1-4; nogle af dem vil blive nærmere omtalt i dette kapitel, mens andre omtales i de følgende kapitler.

      Rekombinant DNA-teknologi

      Rekombinant DNA-teknologi har i traditionel forstand været anvendt af mennesket i tusinder af år, inden den moderne bioteknologi så dagens lys. De neolitiske bønder, der som de første opfandt landbruget i Mellemøsten for 11.000 år siden, var også verdens første bioteknologer. I deres forsøg på at tæmme vilde dyr og planter udvalgte de bevidst planter og dyr med de ønskede træk til avl. Disse træk blev herved mere og mere dominerende i de følgende generationer. De efterlignede så at sige den naturlige udvælgelse og skabte herved over mange generationer en parallel verden af forædlede planter og dyr, der genetisk havde fjernet sig markant fra deres vilde forfædre.

      Også anvendelse af mikroorganismer til at ændre fødevarernes sammensætning er en form for bioteknologi. Eksempler herpå er anvendelsen af mikroorganismer til at omdanne mælk til ost og yoghurt og anvendelsen af gær til fremstilling af øl og vin.

      Det var opdagelsen af restriktionsenzymerne omkring 1970, der frem for noget andet kom til at danne grundlag for udviklingen af den moderne rekombinante DNA-teknologi (“genetic engineering”, populært kaldet genmanipulation, gensplejsning eller blot genteknologi) i 1973. Den rekombinante DNA-teknologi var et afgørende teknologisk gennembrud, der dels kom til at danne grundlag for fremvæksten af den bioteknologiske industri, dels fik stor betydning for den bioteknologiske forskning, herunder kortlægningen af menneskets gener, og den biomedicinske diagnostik. Mennesket havde med genteknologiens udvikling opnået evnen til at editere i sin egen arvemasse. Man kan i denne forbindelse analogisere den rekombinante DNA-teknologi med de muligheder som et moderne tekstbehandlingssystem giver: Her kan man klippe, indsætte og kopiere ord og sætninger ind i en tekst. Rekombinant DNA-teknologi består grundlæggende i at klippe, indsætte og kopiere DNA-sekvenser.

      Restriktionsenzymer genkender og overskærer (kløver) dobbeltstrenget DNA i eller i nærheden af en bestemt basesekvens, som regel af 4-6 nukleotiders længde. I dag kender man mere end 3000 forskellige restriktionsenzymer, der udviser ca. 200 forskellige specificiteter, dvs. at mange enzymer genkender samme basesekvens.

Image

      Kloning af et humant gen ved hjælp af rekombinant DNA-teknologi.

      En anden vigtig ingrediens i rekombinant DNA-teknologi er de såkaldte vektorer, hvori den studerede DNA-sekvens kan indsættes. Et eksempel på en vektor er plasmidet, som man fik kendskab til ved studiet af antibiotisk resistens i bakterier. I 1960’erne opdagede man, at mange bakterier udviklede resistens mod antibiotika ved at optage et lille, cirkulært stykke DNA fra omgivelserne, et plasmid. Plasmider er ringformede DNA-molekyler, der findes inde i bakterier og som ofte indeholder gener, der medfører resistens mod antibiotika. Plasmider kopieres og videreføres til successive generationer sammen med bakteriens genom i forbindelse med celledeling. Under visse omstændigheder kan plasmider overføres fra én bakterie til en anden (såkaldt horisontal arv), hvorved modtagerbakterien på en gang modtager en hel “kassette” af genetisk information, som det ikke indeholdt fra “fødslen”.

      Det var amerikanerne Herb Boyer og Stanley Cohen, der i 1973 bragte alle ingredienserne sammen, og de har derfor æren af at være verdens første, moderne genetiske ingeniører. Princippet i rekombinant DNA-teknologi er, at DNA-molekyler skæres i mindre stykker ved hjælp af et restriktionsenzym, hvorefter den sekvens (det gen), som man er interesseret i, isoleres. Plasmid-DNA skæres med samme restriktionsenzym, hvorefter den studerede sekvens ved hjælp af et enzym kaldet ligase “sys” ind i plasmidet (se figur 1-5). Herefter indsættes det således manipulerede plasmid i en bakterie, hvorefter den studerede sekvens vil kopieres СКАЧАТЬ