Crònica de la croada contra Catalunya. Bernat Desclot
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Crònica de la croada contra Catalunya - Bernat Desclot страница 7

Название: Crònica de la croada contra Catalunya

Автор: Bernat Desclot

Издательство: Bookwire

Жанр: Документальная литература

Серия: Tast de clàssics

isbn: 9788472269941

isbn:

СКАЧАТЬ i que tenia gran temor d’ells i que no havia gosat aturar-se més amunt del regne de València.

      Quan els missatgers del rei de Mallorca van ser davant el rei de França i davant el cardenal, i van haver dit el missatge i presentat les cartes, i els altres els van haver sentit, s’aixecà el cardenal i digué al rei de França en la seva llengua:

      —Alceu-vos, sire, que Pere d’Aragó ha fugit, segons que s’entén en aquestes cartes, i anem, que sense cop ni batalla conquerirem tota la seva terra.

      I respongué el rei de França:

      —Sire cardenal, heu dit bé, però jo no crec pas que En Pere d’Aragó hagi fugit, que és un dels millors cavallers del món. Més aviat crec que, si s’hagués quedat sense ningú de la seva companyia, ell tot sol ens esperaria i es defensaria fins a la mort, tant com pogués, que no hi ha cap ardiment al món que ell no intentés. Recordeu quan va venir a Bordeus, on tots vam ser escarnits i ridiculitzats per la seva vinguda, i ara igualment, si heu entès el que ha fet al rei de Mallorca, son germà, tot ho intentaria.

      Respongué el cardenal que això no era ardiment, perquè ho feia a manera de lladre, que ningú no imaginava que gosés intentar la cosa que després feia a la insabuda de tothom. I, havent dit això el cardenal, s’alçà En Felip, fill gran del rei de França i nebot del rei d’Aragó, fill de sa germana, i digué així:

      —Dites vous, sire, que això que ha fet el rei d’Aragó no és ardiment?

      — —va dir el cardenal—. I vós esteu excomunicat, per haver gosat anomenar Pere d’Aragó rei. I feu-vos absoldre, que jo us absoldré, amb la condició que us guardeu de tornar-hi mai més.

      Amb això s’alçà el duc de Brabant, sogre del rei de França perquè la seva filla era la darrera muller del rei, i digué al cardenal:

      —Sire, En Felip no es pot estar d’anomenar rei En Pere d’Aragó, perquè és el seu oncle i li té bona voluntat, però també hauria d’estimar igualment son germà Carlot, que serà rei d’Aragó quan haurem conquerit la terra en breu.

      I respongué el rei de França:

      —Sire duc, teniu raó, però ell és del mal llinatge d’Aragó, i hi retira en el seu parlar.

      En sentir això, Felip s’enfurí, i respongué al rei de França, son pare, i al cardenal, i digué així al rei:

      —Sire, jo sóc dels més nobles llinatges del món per part vostra, però també per part de ma mare. I no és pas mal llinatge, sinó que és bo i honrat i dels nobles casals del món. Vós podeu dir el que vulgueu, però no hi ha ningú, si diu el contrari, que no digui el que no deu. I creieu del cert que Aragó us farà encara tremolar, a vós i la vostra terra. I el duc, que ha dit que jo hauria d’estimar més mon germà Carlot que mon oncle, no parla a parer meu sàviament; i no ho diu sinó perquè vós i jo entrem a la terra de mon oncle i siguem presos i morts i destruïts, i els seus néts siguin reis i senyors de la terra de França. I, per més que ell us digui que en breu haurem conquerit la terra del rei d’Aragó, no es farà tan fàcilment com ell es pensa.

      I respongué el cardenal:

      —Sire Felip, no us enfelloniu de cap manera, que en breu conquerirem En Pere d’Aragó i tota la seva terra amb l’ajuda del papa, encara que hi haguem de gastar tot el gran tresor del rei de França.

      I es va alçar el rei de França, va cridar el comte de Foix, i li digué:

      —Digueu vós, comte, que sou quasi de Catalunya: conquerirem en breu aquella terra?

      —Oc —digué el comte de Foix.

      I digué el rei:

      —L’haurem conquerida dintre de deu anys?

      —Oc —digué el comte—, si s’escau, en menys d’un any.

      —I com? —digué el rei.

      —Jo us ho diré —digué el comte—. Que, si aneu en aquella terra i En Pere d’Aragó pot ajuntar i replegar la seva gent, i els seus cavallers el volen seguir, i pot aconseguir reunir a dia sabut dos mil cavallers, encara que vós hi sigueu amb cent mil cavallers, ell es posarà a punt i us donarà batalla, tan gran és el seu coratge. Si per ventura llavors és vençut, haureu conquerit la seva terra en pau. Però, si us pot desbaratar, ja no us cal esperar mai més Catalunya.

      El rei de França, en sentir-ho, se’n va riure, i digué al comte que bé semblaven un acudit les seves noves, quan deia que En Pere d’Aragó, que era un dels reis més pobres del món, en terres i en possessions, donaria batalla al rei de França.

      Mentrestant, quan tothom va haver parlat a plaer, van anar a dinar i van decidir de continuar el consell l’endemà al matí. I manà el rei de França que hi fossin tots els dotze pars, i els altres consellers seus, i tots els prelats i els barons i els gentilhomes de França, per acordar què farien en aquella qüestió i què respondrien al missatge que els havia enviat el rei de Mallorca.

      En ser l’endemà matí, tots es van presentar davant el rei de França, comtes, vescomtes i senescals i altres gentilhomes de la terra. El cardenal va seure a dalt en una cadira al costat del rei de França, i els altres estigueren a baix. El rei digué al cardenal que proposés i que parlés, i que digués el que li semblava, car ell havia de parlar primer, ja que era llegat de Roma i representava la persona del papa. I tots els altres van callar. Amb això, el cardenal digué així:

      —Senyors, nostre senyor Déu ha mostrat gran honor i senyal d’amor i de predilecció al rei de França i a tots els seus antecessors per sempre. Car no es pot trobar, d’ençà que la casa de França es convertí al cristianisme, que mai fos rebel ni contrària en res a la santa Església de Roma, per bé que tots els regnes del món hagin estat desobedients una hora o altra a aquella Església de Roma. Però aquest no ho fou mai, sinó que, sempre que a l’Església li va caldre ajuda, la hi donà, bona i suficient, el regne de França, que mai no va donar precedència a amor ni parentiu que tingués amb cap príncep terrenal. Per això trobem a les escriptures antigues que Déu mantingué sempre aquest regne i li donà victòria sobre tots els seus enemics. Així mateix, l’Església de Roma reconeix bé l’obediència que li ha retut sempre aquest regne, és a dir el casal de França, i, tant com ha pogut, l’ha guardat de dany. Trobem que el que era rei de França en aquell temps, vencé i prengué el rei dels llombards, que es deia Desideri, perquè s’havia alçat contra l’Església de Roma, a la ciutat de Pavia. Trobem encara que un altre rei de França molt sant i gloriós, anomenat Carlemany, conquerí el regne i l’imperi de Constantinoble, perquè l’emperador era enemic de l’Església. Igualment aquell rei mateix conquerí quasi tot Espanya als sarraïns, enemics de la fe, i l’Església el guardonava per això, atorgant-li ajuda espiritual i temporal en la conquesta, segons el seu poder, i donant-li, d’altra part, tota la terra que conqueria. Trobem encara que antigament l’Església de Roma tingué molts perseguidors, i contra tots li donà Déu honrament amb l’ajuda de França. I especialment trobem alguns fets que s’han esdevingut darrerament en els nostres dies, que tots o la majoria de vosaltres sabeu bé com Frederic, emperador de Roma, i Manfred, el seu fill, i Conradí, que eren dels prínceps més grans del món, fustigaren i perseguiren quasi sempre l’Església de Roma, i com Déu donà la victòria, per més que fos cosa desesperada, a aquella Església, amb l’assistència de la casa de França, és a dir de Carles, rei de Sicília, que els vencé i els prengué tots, i conquerí tota la seva terra, com tantes vegades heu sentit. Talment СКАЧАТЬ