Laila eli Kuvaelmia Ruijan rannoilta. Friis Jens Andreas
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Laila eli Kuvaelmia Ruijan rannoilta - Friis Jens Andreas страница 9

Название: Laila eli Kuvaelmia Ruijan rannoilta

Автор: Friis Jens Andreas

Издательство: Public Domain

Жанр: Зарубежная классика

Серия:

isbn:

isbn:

СКАЧАТЬ ja silloin ei ole muuta neuvoa, kuin että hän, olipa kuka tahansa, kenties jonkun isä eli äiti, jätetään johonkin kurjaan hökkeliin varustettuna ruoalla elämänsä ylläpitämiseksi, ja tullaan häntä sitten noutamaan, ellei hän sitä ennen ole jo kuollut yksinäisyydessään. Monet raskaat jäähyväiset on isän tahi äidin täytynyt sanoa lapsilleen semmoisella autiolla seudulla, näkemättä heitä enää milloinkaan. Niiden, jotka voivat käydä, täytyy seurata porolaumaa, ja on heillä kyllin tekemistä sen hoitamisessa. Ani harvalla on niin paljon väkeä ja varallisuutta, että hänen kannattaa jättää jonkun sairasta hoitamaan. Mutta vanhemmat eivät pidä tätä tunturille yksikseen jättämistä minkäänlaisena kovuutena tahi kiittämättömyytenä lapsien puolelta. Se on surullinen välttämättömyys ja kohtalo, joka ennen ehkä on tullut heidän vanhempiensa osaksi.

      Laagje läksi myös tavalliseen aikaan liikkeelle laumoineen, palvelijoineen ja vaimoneen. Mukana oli myös Mellet ja pikku Laila, joka nyt oli tullut lisäksi. Laagje aikoi kulkea alas Altenin pitäjään, yli Alteidenin tunturin Jokelvuonon kaukaisimpien niemien rannikoille.

      Pikku Lailaa täytyi luonnollisesti usein kantaa, ja tavallisesti oli tuo tuima Jaampa se, joka kantoi häntä nahkasäkissä selässään, joten tyttö, jos tahtoi, saattoi pitää kiini hänen pitkästä tukastaan. Kaikissa tapauksissa uskottiin Laila Jaampan huostaan, kun oli kulkeminen vaarallisia teitä, niinkuin esim. jääkylmien, vaarallisien jokien poikki.

      Lailasta ja Jaampasta oli nimittäin, vaikka se kuuluu vähän kummalta, tullut erinomaisen hyvät ystävät. Alussa ei Jaampa ollut hänestä välittänyt. Hän oli vaan toisinaan istunut katsellen tätä pientä viatonta, kaunista lasta, niinkuin pientä linnunpoikaa, mutta hän ei ollut puhunut mitään eikä milloinkaan koskenut lasta. Vaan eräänä päivänä, kun hän istuili avonaisen lieden ääressä ja pikku Laila ryömi hänen ympärillään, sattui niin, että pienokainen oli vähällä vieriä tuleen. Jaampa tarttui lapseen ja nosti sen syliinsä. Laila huomasi pian, niinkuin lapset vaiston tapaisesti tekevät, ett'ei tuo ruma naama ollut ollenkaan vastenmielinen, vaan että se päin vastoin kokonaisuudessaan oli paljasta, leveätä naurua, jonka vuoksi tyttö ei ensinkään häntä peljännyt eli kaiheksinut, vaan kiipesi hänen syliinsä ja tarttui kiini hänen vanukkeiseen tukkaansa, ja kun hän näki ukon korvarenkaat – sillä jostakin taikauskoisesta syystä käytti Jaampa korvarenkaita – tarttui hän toiseen näistä ja kiskoi sitä niin, että toinen jo olisi huutanut, mutta Jaampa antoi hänen vetää ja kiskoa pienillä palleroisilla sormillaan niin paljon kuin hän tahtoi; se oli hänestä vaan mieluista, että lapsi niin lähestyi ja kosketteli häntä.

      Siitä hetkestä oli ystävyyden liitto valmis näiden molempain välillä, ja Laila sai sittemmin tehdä monta retkeä Jaampan selässä, hänen mennessään poroja katsomaan tahi lyhemmälle suksiretkelle. Hän pääsi myös toisinaan Jaampan kanssa rekiretkelle pulkassa, ja heidän taas palatessaan yhdessä ruokailemaan, lausui tyttö aina: "Laila syö hyvää ruokaa Jaampan kanssa!"

      Tämä lapsen tuttavuus teki ihmeellisen suopean vaikutuksen Jaampaan. Hän ei aina ollut niin äreä eikä enää niin siivoton, kuin ennen, hankkipa hän itselleen kaikessa hiljaisuudessa kamman, jolla suori vanukkeisen tukkansa, joka tuskin oli tuntenut kammanpiitä muulloin kuin hänen lapsuudessaan, eikä hän koskaan tullut isännän telttiin Lailan luo verisin käsin tahi muuten likaisena; sillä Laila tuli heti hänen luokseen ja sai useimmiten häneltä jonkun leikkikalun, ei Jaampa puhutellut häntä muuten kuin kaikellaisilla hyväilysanoilla, joista lapinkieli on niin rikas, niinkuin: lintuseni, kultanuppuseni, västäräkkini, riekkoseni, sieluiseni, aurinkoiseni j.n.e.

      Toukokuun lopussa eroitettiin urosporot ja mahot emäporot tiineistä, ja ensimainitut lähetettiin omin päinsä kulkemaan tunnettua tietä meren rannikolle. Tiineet eläimet sitä vastoin ajetaan kokoon johonkin paikkaan, jossa heillä on suojaa poikimisajalla. Tavallisesti kokoonnutaan vuosi vuodelta samaan paikkaan; sillä poro, niinkuin muutkin elävät, halajaa päästäksensä poikimaan samalla paikalla, jossa se ensi kerran iässään on poikinut. Se saattaa olla satojen penikuormien päässä siltä paikalta, ja kuitenkin se, ellei sitä estetä, rupee kulkemaan sinne päin ikäänkuin kompassin mukaan. Vaan jos sen pakosta on täytynyt jäädä uuteen paikkaan, pyrkii se sittemmin tähän.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

      1

      Raide eli raitio = poroseurue, jossa on tavallisesti kymmenen poroa, jälkimäinen aina sidottuna edellisen rekeen. Suom. muist.

      2

      Tämän kirjan tekijä on Norjalainen. Suoment. muist.

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 СКАЧАТЬ