Название: Felsefesi ve Aforizmalarıyla Nietzsche
Автор: A.R. Orage
Издательство: Maya Kitap
isbn: 9786258361445
isbn:
İnsanın mevcut parçalı doğasını doğrulamak için çok fazla gözleme gerek yoktur. Bugüne kadar yaşamış tüm insanlar arasında, içinde tüm insanlığın ruhunu barındıran tek bir kişinin adını verebilir miyiz? Carlyle gibi dindar bir adamın, Nasıralı İsa için bile pişmanlıkla şunları söylemesi mümkün olmuştur: “Onda Falstaff yoktur.” Peki ya Sezarlarımız ve Napolyonlarımız, Budalarımız ve Platonlarımız, bilgelerimiz, azizlerimiz, peygamberlerimiz ve şehitlerimiz? Hiçbir “birleşimli insan”, insanlığın tüm güçlerini bir araya getirip onun yansıtıcısı olmadı.
Yine de her bireyin arkasında ve her birinde az ya da çok vücut bulan büyük akıl, kudretli rab, benlik mevcuttur. O, (bu, insan ya da insanlıktır) kendisinin görünüşte izole edilmiş tüm parçalarının altında, üstünde ve çevresinde durur. Bize bir takımada gibi görünen onun büyük kıtası, tüm ayrı yaşamlarımızın evi, kaynağı ve varlığıdır. Ayrışmış bilincimizin, parçalı aklımızın, küçük benliğimizin ve “Ben”in başından sonuna kadar ve devamında da peşinden bu dünya bilinci rol oynar. Parçalar olarak henüz bilinçli şekilde kullanamadığımız tüm güçlerin kontrolü onun elindedir. Bu kozmik hayata ister içgüdü ister dürtü isterseniz ilham (nasıl arzu ederseniz) deyin, gerçek şudur ki mantıklı, kontrollü ve bilinçli yaşamımıza kıyasla içgüdüsel yaşamımız sonsuz derecede daha büyük, daha akıllı ve daha derindir. Tüm maharet bilinçaltında bulunur. Bilinçli olan her şey kusurlu, yanılabilir ve insanidir.
İnsana ve onun insanlık ruhuyla olan ilişkilerine dair böyle bir görüşle karşılaşan birey, umutsuzluğa düşebilir. İnsandan kaynaklanan umutsuzluk, gerçekten de Nietzsche’nin olağan tavrıydı. O, neredeyse bir annenin gözüyle, mücadele eden insan ırkına baktı ve önlerine konan büyük görev için yeterli olup olmadıklarından şüphe etti. Üstün bir varlık türü tarafından olağanüstü bir insan tasarlamak oldukça mümkündü, ancak insan olarak Nietzsche’nin, kendi türü dramada zafer kazandığı için doğal bir arzuya sahip olduğu varsayılabilir. Fakat üstün ırk, sadece dilemekle ya da mevcut ırkın önündeki ideallerle yaratılmamalıdır. Mevcut insan, tüm kusurlarıyla birlikte, şimdiye kadar tasarlanmış herhangi bir ideal insandan sonsuz derecede üstündü.
Конец ознакомительного фрагмента.
Текст предоставлен ООО «Литрес».
Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на Литрес.
Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.
1
Pons asinorum (eşek köprüsü), ikizkenar üçgenlerde tabandaki açıların birbirine eşit olduğunu ve eşit düz doğrular daha fazla uzatıldığında, tabanın altındaki açıların birbirine eşit olduğunu belirtir. Aynı zamanda eleştirel düşünmeyi test eden bir sorun veya zorluk için mecazi bir ifade olarak da kullanılır ve “eşek köprüsü”nün muhakemede yetenekli olanlarla beceriksizleri birbirinden ayırma yeteneğine atıfta bulunur. (e.n.)