Kvantemekanik. Klaus Molmer
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Kvantemekanik - Klaus Molmer страница 9

Название: Kvantemekanik

Автор: Klaus Molmer

Издательство: Ingram

Жанр: Физика

Серия:

isbn: 9788771246186

isbn:

СКАЧАТЬ se, hvordan støvet påvirker rumsonder.

      Bohrs atommodel blev konstrueret med basis i de optiske spektre, som den forklarede ved at påstå eksistensen af helt bestemte elektronenergier i atomerne. En uafhængig observation af disse energier, der ikke på samme måde afhang af Plancks sammenhæng mellem optisk frekvens og energi, fremkom, da Franck og Hertz i 1915 demonstrerede, at en stråle af elektroner, der kolliderer med en atomar gas, taber energi i mængder, der netop modsvarer energiforskellene imellem Bohrs elektronbaner i atomerne. Disse energitab må vi forstå ved, at den indkommende elektron har kollideret med et atom, hvorved en bundet elektron har kunnet opfange energi nok til at skifte til en mere energirig bane, mens projektilet må have mistet den samme energimængde, så den totale energi er bevaret.

      I perioden fra 1913 til 1924 skulle Bohr og hans medarbejdere gøre mange forsøg på at beskrive de tungere grundstoffer, idet de angreb dem med en kombination af Newtons 2. lov samt Bohrs og Sommerfelds kvantiseringsbetingelse. Det er uhyre svært at beskrive mere end en enkelt elektron, der bevæger sig om en atomkerne, da elektronerne har samme ladning og frastøder hinanden, og man benyttede sig derfor af en forsimplende gennemsnitsbetragtning, således at en elektron i en bane tæt på kernen, set fra fjernere elektroner, tildeles en afskærmende effekt, som om kernens positive ladning er reduceret med præcis den negative elektronladning.

      Bohr og hans medarbejdere i København havde stor succes med at opbygge atomerne “indefra”, idet det viste sig, at man i de baner, teorien havde givet anledning til, aldrig må have mere end to elektroner, så atomer med flere elektroner må fylde op i flere og flere baner i større og større afstande fra kernen. Banerne grupperer sig i såkaldte “skaller” med næsten ens energier, og de kemiske egenskaber ved forskellige stoffer, som især skyldes de yderste elektroners tilbøjelighed til at vekselvirke med omgivelserne, kunne nu sættes i forbindelse med dette opbygningsprincip og give en elektronisk forklaring på Mendelejevs kemiske klassifikation af det periodiske system.

      I naturen fandt man stoffer med næsten alle heltalsværdier for den centrale ladning og havde længe ledt efter et stof med en ladning 72 gange større end brintkernen. Bohr foreslog, at man i stedet for at lede efter et stof med samme egenskaber som de kendte nabostoffer med cirka samme ladning og masse skulle kigge efter et stof, der havde sine yderste elektroner i tilstande med de samme egenskaber som de yderste elektroner i stoffet zirkonium med det helt andet ladningstal 40. Det ukendte stof og zirkonium måtte dermed have lignende kemiske egenskaber. Kort efter fandtes stof nummer 72 i malm indeholdende mineralet zirkon og blev til ære for Bohr navngivet med Københavns latinske navn, Hafnium. Meget kortlivede radioaktive stoffer op til 118 er blevet produceret i laboratorier. Det kunstigt frembragte atom med kerneladning 107 blev i 1997 officielt navngivet bohrium efter Bohr. Navngivningen fandt sted efter en årelang navnestrid mellem russiske, amerikanske og tyske grupper, som kunne producere de meget tunge og meget ustabile atomer – russerne insisterede længe på en anden rækkefølge af navnene og havde navnet nielsbohrium som deres foretrukne kandidat til stoffet med atomnummer 105.

      Конец ознакомительного фрагмента.

      Текст предоставлен ООО «ЛитРес».

      Прочитайте эту книгу целиком, купив полную легальную версию на ЛитРес.

      Безопасно оплатить книгу можно банковской картой Visa, MasterCard, Maestro, со счета мобильного телефона, с платежного терминала, в салоне МТС или Связной, через PayPal, WebMoney, Яндекс.Деньги, QIWI Кошелек, бонусными картами или другим удобным Вам способом.

/9j/4RBcRXhpZgAATU0AKgAAAAgADQEAAAMAAAABBf8AAAEBAAMAAAABCiYAAAECAAMAAAADAAAA qgEGAAMAAAABAAIAAAESAAMAAAABAAEAAAEVAAMAAAABAAMAAAEaAAUAAAABAAAAsAEbAAUAAAAB AAAAuAEoAAMAAAABAAIAAAExAAIAAAAkAAAAwAEyAAIAAAAUAAAA5AE7AAIAAAAOAAAA+IdpAAQA AAABAAABCAAAAUAACAAIAAgALcbAAAAnEAAtxsAAACcQQWRvYmUgUGhvdG9zaG9wIENDIDIwMTkg KE1hY2ludG9zaCkAMjAxOTowODowMiAxMToxOTo1NgBLbGF1cyBNw7hsbWVyAAAAAASQAAAHAAAA BDAyMzGgAQADAAAAAQABAACgAgAEAAAAAQAABemgAwAEAAAAAQAACgAAAAAAAAAABgEDAAMAAAAB AAYAAAEaAAUAAAABAAABjgEbAAUAAAABAAABlgEoAAMAAAABAAIAAAIBAAQAAAABAAABngICAAQA AAABAAAOtgAAAAAAAABIAAAAAQAAAEgAAAAB/9j/7QAMQWRvYmVfQ00AAf/uAA5BZG9iZQBkgAAA AAH/2wCEAAwICAgJCAwJCQwRCwoLERUPDAwPFRgTExUTExgRDAwMDAwMEQwMDAwMDAwMDAwMDAwM DAwMDAwMDAwMDAwMDAwBDQsLDQ4NEA4OEBQODg4UFA4ODg4UEQwMDAwMEREMDAwMDAwRDAwMDAwM DAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDAwMDP/AABEIAKAAXwMBIgACEQEDEQH/3QAEAAb/xAE/AAABBQEB AQEBAQAAAAAAAAADAAECBAUGBwgJCgsBAAEFAQEBAQEBAAAAAAAAAAEAAgMEBQYHCAkKCxAAAQQB AwIEAgUHBggFAwwzAQACEQMEIRIxBUFRYRMicYEyBhSRobFCIyQVUsFiMzRygtFDByWSU/Dh8WNz NRaisoMmRJNUZEXCo3Q2F9JV4mXys4TD03Xj80YnlKSFtJXE1OT0pbXF1eX1VmZ2hpamtsbW5vY3 R1dnd4eXp7fH1+f3EQACAgECBAQDBAUGBwcGBTUBAAIRAyExEgRBUWFxIhMFMoGRFKGxQiPBUtHw MyRi4XKCkkNTFWNzNPElBhaisoMHJjXC0kSTVKMXZEVVNnRl4vKzhMPTdePzRpSkhbSVxNTk9KW1 xdXl9VZmdoaWprbG1ub2JzdHV2d3h5ent8f/2gAMAwEAAhEDEQA/ANNNub4jw5T86LVvtNWDj5gP qO+zVMyGgNBZW9z9+T9F36S/0m0Ms/wP/XElOUktG7Axsd5rex9hG97XC1lbBSHsZj3W2WN2M9Rj rP8AjLa/5acdPxGv9F/qOc7NdhNsa8CAGixlprNZ3fS2PYkpzUlfZj4dlNJc30jXivvtfvgPLbHU Q+KrHV7n+71ttnp1fov+EUq8PprzXtdZay7KGMyxjwIBY27ftfV7/Te/0v8AwRJTnJpEx3V9mHi2 Usyg51dXp3vfW9/51L2U/wBIZUXNqs9be/8AV/0aP6OM7ptxbY6/ExL32jaYeW+jXLWbmfRrvs/T v9P+b/TJKcpMSBytJvT6Jo3tsrL768eys2ML4tZ6jbixjXOxn7v8DZ9OpNRVQPTup9SsX1ZbC0ua 7aaRr7jX767mfm7N7P8ASJKc4EHhOtDqFbTh4mXZL7LaKK2OB0DmtNlpyNPpWMd+h9yz0lP/0Kv7 Rzv9Mfub/wCRVgfWDrIcHDIEtqNA/RUx6Rg+kW+ltczT85Z6SCm63rfVmkH7SXRW2na9lb2mtn83 W6uytzHbER31h608guyRIsF4IqpB9Qf4X21D3LOSSU329e6w3btyduwuLYrqEB8myv8Amv5l+7+Y /mUv2/1
СКАЧАТЬ