Konge, kirke og samfund. Группа авторов
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Konge, kirke og samfund - Группа авторов страница 11

Название: Konge, kirke og samfund

Автор: Группа авторов

Издательство: Ingram

Жанр: Историческая литература

Серия:

isbn: 9788771246117

isbn:

СКАЧАТЬ af.

      Skattebevillingen som slagmark for en serie dramatiske, parlamentariske opgør udgør altså næppe nogen frugtbar synsvinkel. I stedet bør vi måske anskue rigsrådets prærogativ som en mulighed for at øve indflydelse på de ekstraordinære skatters form. Selv et meget hastigt vue over de fire første oldenborgske monarkers regeringstid afslører, at de ekstraordinære skatter i virkeligheden blev udskrevet forbløffende regelmæssigt.

      De ekstraordinære skatter var altså i virkeligheden højst ordinære. Og alligevel ikke. Princippet fastholdt man, som rigsrådet vel har insisteret på. Hver enkelt skattebevilling blev angrebet som noget helt exceptionelt. Nok blev skatterne udskrevet regelmæssigt, men de ekstraordinære skatters særkende er netop, at de alle var forskellige. Variationer over samme tema, bevares, men hver enkelt skat havde sit særpræg. Satsen afveg en smule, kredsen af skatteydere kunne udvides eller indsnævres. Mon ikke det især var i denne fase, at rigsrådet gjorde sin indflydelse gældende?

       Bevillingen af kroningsskatten 1524

      Kroningsskatten af 1524 indgik som mange skatter før og siden i en politisk studehandel. Rigsrådet pressede på for at gennemføre kroningen, der ville knytte Frederik I til riget og tage modet fra Christian II’s tilhængere, mens kongen strittede imod, indtil han fik sikkerhed for at få dækket sine udgifter til det militære opgør året før. Med i billedet hører, at Frederik I til gengæld garanterede den katolske kirkes beståen. Et løfte, der snart skulle vise sig værdiløst, men som prælaterne og deres støtter i rådet desperate klyngede sig til, da det gryende reformationsrøre truede hele det gejstlige kleresi på livet. Kroningsskatten kom altså til verden som resultatet af mange, gustne overlæg.

      Frederik I og rigsrådet var gensidigt afhængige, og selve skattebevillingen har næppe affødt den store diskussion. Forhandlingerne drejede sig nok mest om beskatningens omfang. Som det i disse år var regelen snarere end undtagelsen, omfattede kroningsskatten tillige en beskatning af de privilegerede stænder. Går man middelalderens ekstraordinære skatter efter i sømmene, er der ikke mange facetter fra vor tids forkætrede skattevæsen, der savnes. Principielt ansås beskatningen af prælater og adel naturligvis for uhørt og gav anledning til særdeles betænkelige miner i rigsrådet. Betegnende for det anspændte forhold mellem magthaverne forlangte rådet et beseglet brev fra kongens hånd, der i de mest bindende former garanterede, at særbeskatningen af de privilegerede ikke kom til at danne præcedens.

      Her må indflettes, at kroningsskattens særkende bestod i, at den stillede Frederik I den fastsatte sum af 100.000 gylden eller 250.000 mark i udsigt. Løftet om det enorme beløb har nok medvirket til, at den anonyme prælat eller rettere hans sekretær udstyrede garantien med en overskrift, som på en blanding af latin og dansk understregede sagens alvor. “Recognitio domini regis om de 100.000 gylden et de non amplius taliando episcopos, prelatos, ecclesias, ugedagsmænd, møllere med kongeskat”, hedder det. At skatten temmelig usædvanligt omfattede husmænd og landarbejdere samt de normalt også skattefrie møllere, der betragtedes som funktionærer på herregårdene, var selvfølgelig betænkeligt og måtte ikke gentage sig, men de latinske vendinger udtrykker nok det, som lå det fremtrædende gejstlige medlem af rigsrådet særligt på sinde. “Hr. kongens garanti om ikke yderligere at beskatte biskopper, prælater, kirker”, lyder den latinske tekst meget bestemt.

      I det oprindelige udkast var bispernes bidrag betinget af, at skatten ikke nåede op på de 100.000 gylden, “som Danmarks riges råd dog visseligen forser sig til”, som det beroligende forsikres. Men i selve skattebrevet er forbeholdet forsvundet. Bispernes krav på særbehandling er nok blevet mødt med et kongeligt vredesudbrud, og deres bidrag indbetaltes da også ganske regulært i løbet af efteråret og vinteren på lige fod med skatterne af СКАЧАТЬ