Hayat Veren Kılıç. Yagyu Munenori
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Hayat Veren Kılıç - Yagyu Munenori страница 5

Название: Hayat Veren Kılıç

Автор: Yagyu Munenori

Издательство: Maya Kitap

Жанр:

Серия:

isbn: 9786258361391

isbn:

СКАЧАТЬ noktada zihninizin durmasıdır. Rakibine vurup vurmadığını düşünerek zihninizin dinlenmesine izin vermeyin. Ona başını bile kaldırmasına izin vermeden ikinci, üçüncü, dördüncü ve hatta beşinci kez vurmalısınız.

      Zafer, kılıcınızın ilk darbesiyle belirlenecektir.

      Üç Ritim 47

      Birinci ritim, sizin ve rakibinizin aynı anda vuruş yaptığı, ikincisi rakibinizin kılıcını kaldırdığı ve sizin alttan vurduğunuz, üçüncüsü ise onun kılıcını indirdiği ve sizin de üzerinden geçip vurduğunuz zamandır.

      Aynı anda vurma ritmi istenmeyen bir şey olarak kabul edilirken48 ayrı ayrı vurma ritminin iyi olduğu düşünülmektedir. Vuruşlar eşzamanlı ise rakibiniz kılıcını iyi kullanabilecek, eğer aynı anda gerçekleştirilmezlerse kılıcını kötü kullanacaktır. Rakibinize kılıcını kullanması zor olacak şekilde vurmalısınız. İster aşağıdan ister yukarıdan saldırın, darbeyi Vuruşsuz49 gerçekleştirmelisiniz.

      Genel olarak konuşmak gerekirse, bir ritmi sürdürmek istenmez.

      Geniş 50 Ritim, Kısa 51 Ritim; Kısa Ritim, Geniş Ritim

      Rakibiniz kılıcını savurup geniş bir ritim oluşturuyorsa siz de kılıcınızı kısa bir ritimle savurmalısınız. Rakibiniz kısa bir ritim oluşturuyorsa geniş bir ritim kullanmalısınız. Bu da rakibinizi ritmin dışında tutmak için kullanılan bir ritim olarak anlaşılır. Bir ritmi korursanız, rakibiniz kılıcını iyi kullanabilecektir.

      Örneğin, Noh dramasındaki usta bir şarkıcı belirli bir ritmi korumayacak şekilde performans gösterecek ve acemi bir davulcu onunla birlikte çalamayacak. Aynı şekilde eğer yetenekli bir şarkıcı ve acemi bir davulcu ya da yetenekli bir davulcu ama acemi bir şarkıcı varsa şarkı söylemenin veya davul çalmanın zor olacağı gibi, geniş ve kısa ritim ya da kısa ve geniş ritim kombinasyonları da rakibinizin vuruş yapmasını zorlaştıracaktır.

      Acemi bir şarkıcı geniş bir ritme girerse, başarılı bir davulcu kısa bir ritimle vurmaya çalışacak ancak başarısız olacaktır. Yine, usta bir şarkıcı hafif bir vuruş yaparsa acemi bir davulcu geride kalmaktan kendini alamayacaktır.

      Usta bir kuş avcısı, kuşun kazığı görmesine izin verir sonra kazığı hafifçe sallar ve düzgün bir şekilde kuşu yakalar. Kuş kazığın ritmine kapılır ve tekrar tekrar kanat çırpsa da uçamaz ve yakalanır.

      Rakibinizle ritminizi bozacak şekilde hareket etmelisiniz. Ritim bozulursa hendeğin üzerinden atlayamaz ve içine doğru adım atar. Bu tür bir zihniyeti dikkatli bir şekilde incelemelisiniz.

      Tüm Şarkının Farkında Olmak

      Şarkının tamamını bilmiyorsanız performans gösteremezsiniz. Dövüş sanatlarında da Tüm Şarkıyı anlamalısınız. Özellikle rakibinizin içini görmeli ve kılıcının hareketlerini tespit etmelisiniz. Bütün bunları rakibinizin zihninin derinliklerine kadar bilin, böylece Tüm Şarkıyı ezberlemiş bir zihne sahip olacaksınız.

      Rakibinizin tavırlarını ve hareketlerini iyi bilirseniz kendi hareketlerinizde özgürlük elde edersiniz.

      • Karşı Saldırı52

      • Rakipler Arasında İki veya Üç İnç53

      • Bedeni Hızlıca Çalma54

      • Jodan Geçişini Kontrol Etme55

      • Dönen Kılıç Manevrası Sırasında Sağ ve Sol Arasındaki Boşluğu Kontrol Etme56

      • Üç Adım Aralığı57

      Bu altı öğe sözlü olarak aktarılmadıkça ve usta ile yapılan karşılaşmalarda öğretilmedikçe öğrenilmeyecektir. Her şey fırça ve kâğıt ile not edilerek öğretilmemelidir.

      Bu gibi tekniklerle çeşitli hileler ve aldatmalar kullanarak kılıcınızı savurduğunuz zamanlar olabilir ve sert bir Direnme tavrı sergileyen rakibiniz ne ürkecek ne de bir hamle başlatmak zorunda kalacaktır. Bu olduğunda rakibinizin bir metre yakınına yaklaşın. Bunu yapmaya daha fazla dayanamadığınızda ilk darbesini yapması için hareket etmesine izin verin ve ardından vurun. Rakibiniz vurmazsa muhtemelen onu yenemeyeceksiniz. Rakibiniz size vurursa temassızlık aralığını açıkça aklınızda tutun ve o zaman size ansızın vuramayacaktır.

      Bu tekniği iyi uygulayıp çekinmeden rakibinize yaklaşın, ilk hamleyi ona yaptırın ve onu yenin. Bu, İlk Girişim58 kavramıdır.

      • Büyük Sapma59 ve Çalım Saldırısı. Bunlar sözlü olarak aktarılmalıdır.

      • Farkındalık:60 Hem Saldırıda hem de Direnmede savunma halinde olmak. Bu sözlü olarak aktarılmalıdır.

      • Otuz Santim Açıklıkta Durarak Rakibin Kılıcından Kurtulmak.61

      • Saldırıya Geçmek ve Direnmek: Şunu anlamalısınız: Beden Saldırıda, kılıç ise Direnmede.

      Sözlü olarak aktarılmazlar ve ustayla yapılan karşılaşmalar sırasında öğrenilmezlerse tüm bu öğelerin anlaşılması zor olacaktır.

      Rüzgârın ve Suyun Sesini Dinlemek 62

      Bu Yolun temeli aldatmadır.63 Zafer bilgeliği baştan sona çeşitli numaralarla saldırmak, farklılıklar yaratmak ve ilk hamleyi rakibe yaptırmaktır. Dövüşten önce bile rakibinizin saldırması64 konusunda kararlı olmalı, ihmalkâr olmamalısınız. Konsantrasyonunuzu belinizin altında tutmak önemlidir.

      Rakibinizin saldıracağını düşünmüyorsanız, mücadele başlar başlamaz hızlı ve ciddi bir şekilde üzerinize saldırılacak, tüm günlük çalışmalarınız ve eğitimleriniz boşa gidecektir. Mücadele başladıktan sonra zihninizi, bedeninizi ve bacaklarınızı Saldırıda, ellerinizi65 ise Direnmede tutmak esastır. Varoluşa bakmalı ve dikkat etmelisiniz.66 Bu, Varoluşu Kavrama dersidir. Nitekim, bu yönü sakince gözlemlemezseniz, kılıç ustalığı derslerinizin faydalı olması pek olası değildir.

      Rüzgârı ve Suyu dinlemek, yukarıda sükûnet, aşağıda yoğun hareket anlamına gelir. Rüzgârın sesi СКАЧАТЬ



<p>47</p>

Japoncada atebyoshi (当拍子), tsukebyoshi (付拍子) ve koebyoshi (越拍子). Sekishusai bunlardan Noh oyuncusu Konparu Shichiro Ujikatsu’ya Shinkage-ryu Dövüş Sanatlarının Resimli Rehberi’nde bahsetti (ayrıca bkz. Not 7, “Ayakkabı Sunan Köprü”).

<p>48</p>

Zihin, hareket ve saldırının aynı anda bir araya gelmesi istenmeyen bir durumdur. – Himonshu

<p>49</p>

Vuruşsuzluk, bir saldırı sırasında ve her durumda bir gözlem yapmaktır. Rakibin zihnini dağıtmak için yaptığım bir eylemdir. – Musashino

<p>50</p>

Kılıcınızı büyük hareketlerle bağırıp sallamaya Geniş Ritim denir… Geniş Ritim, bir saldırının özüdür. Büyük hamle yap ama zihnini hafif tut. – Tsuki no sho

<p>51</p>

Gözleri sabitleme hareketini izleyen hıza Kısa Ritim denir. Rakibiniz küçük vuruşlarla saldırırken onun ritmine uyum sağlayamadığınızda kullanılır… Kısa Ritim, hızlı ve ayrıntılı zihindir. – Tsuki no sho

<p>52</p>

Rakip saldırdığı anda verilen ani bir karşı darbe.

<p>53</p>

İki karşıt kılıcın uçlarının arasında üç inç ilerleyerek bir rakibi yenmek.

<p>54</p>

Rakibin vücuduna yaklaşmak.

<p>55</p>

Rakip kılıcını jodan pozisyonunda tutarken dirsekler arasındaki boşluğu kontrol etmek.

<p>56</p>

Kılıcı tutarken sağ ve sol eller arasındaki boşluktur. (“Ayakkabı Sunan Köprü” bölümüne bakınız).

<p>57</p>

İki rakibin de önde olan ayakları arasındaki aralık.

<p>58</p>

Babam bunun zaferin ve dövüş sanatlarının doruk noktası olduğunu söylerdi. Pek çok uygulama bu noktaya ulaşmak içindir. Bu noktaya ulaşırsanız, hiçbir uygulama artık var olmayacaktır… Zihninizi rakibinize koyarsanız, mücadele boyunca ilk düşünen kazanır… Varlığı veya yokluğu düşünmeyin. Basitçe ilk hızlı düşünceye sahip olan kişi, İlk Girişim ile kazanacaktır. Bu zihin tüm düşüncelerin temelidir, bu nedenle zihin başlangıçtır. Zihin önce gelir. İlk düşünce ilk harekettir. Bu nedenle, ilk girişimdir. Bu son noktadır. İlk düşünce, tüm eylemlerin temelidir. –Tsuki no sho

<p>59</p>

İki Gözü Manipüle ederek dikkatlice bakın, rakibinizin tercih ettiği bir yer olmalıdır. Tercih ettiği yeri ortaya çıkarın, rakibinize vurun ve onu yenin. – Tsuki no sho

<p>60</p>

Koşullardan bağımsız olarak tam bir farkındalığı sürdürmek, ihmalden tamamen uzak olmak.

İster rakibinizi alt edin, ister hedefinizi ıskalayın, ister kendinizi hazırlayın; ister geri çekilin, ister saldırın…

Her zaman dikkatli olun ve gözlerinizi sabit tutarken kendinizi ihmal etmeyin. Önemli olan başlıca şey budur. –Tsuki no sho

<p>61</p>

Omuzların uçları arasındaki boşluk otuz santim olarak kabul edilir. Muhtemelen bir önceki vuruşla ıskaladıktan sonra rakibin kafasına vurmak için bir teknik.

Sağ ve sol omuzlarınızın uçları arasındaki mesafe otuz santimdir. Kılıcınız vücudun o bölgesini ıskalarsa, kısa kılıcınızla rakibinizin boynuna vurun. – Tsuki no sho

<p>62</p>

Rakibinize bir metre yakınken bu uygulamayla zihninizi kesinlikle sakinleştirirsiniz. Ruh haliniz, rüzgârın hafif sesini veya bir nehrin akışını duyabileceğiniz şekilde olmalıdır. – Tsuki no sho

Eğer saldırınız sertse mutlaka yenilirsiniz.

Savrulan çiçekler ses çıkarmadan düşer yosunların üzerine.

Düşen çiçekler duyulabilir

dağların derinliklerinde.

Himonshu

<p>63</p>

Dövüş Sanatlarının Yolu aldatmacadır. Hei wa kido nari (兵者詭道也) – Sun Tzu, I, 8

<p>64</p>

Dövüş sanatları, rakibimin gelmemesine bağlı değildir; onu beklediğim gerçeğine bağlıdır. Rakibimin saldırmamasına bağlı değildir, benim saldırılamaz oluşuma bağlıdır. –Sun Tzu, VIII, 11

<p>65</p>

Yani kılıcınız.

<p>66</p>

U (有), mu’nun (無) veya Yokluğun aksine. Burada görünüşe göre rakibin gözlerini izlemek anlamına geliyor.

Zaferin başlangıcı, tüm eylemler, zihin ve uyum, Varoluş olarak adlandırılır. Varoluşta saldırırken durmazsın, bir yerde kalmaz ve rahatlamazsın… Bu, Varoluşun bir anlamıdır. Her şeyde – saldırı, geri çekilme, ilerleme, kaçınma – dövüş sanatlarının temeli budur. – Himonshu