.
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу - страница 14

Название:

Автор:

Издательство:

Жанр:

Серия:

isbn:

isbn:

СКАЧАТЬ (Bayrak, marşlar vb.)

      Jenerikte ve sonda yazılan ithaflar ve şehitlerimizin adları, minnet ve teşekkürün yanı sıra duygusal olarak etki bırakmaya yönelik bir yaklaşımdır.

      3.4.2. Dağ ve dağ 2 filmlerinin söylem analizleri

      Dağ ve Dağ2 filmlerinde verilmek istenen söylemlere bakıldığında bunların net bir biçimde söylendiğini ve dile getirildiğini söyleyebiliriz. Mesaj odaklı ve bu mesajların Türk halkının millî kimlik ve değerlerine odaklı olduğunu açık bir biçimde söyleye biliriz.

      Her iki filmde de verilmek istenen ve gösterilen söylem ise hiç şüphesiz ki Türk halkının ve Türk askerinin millî duyguları ve kimliğine dair söylemlerdir. Bu söylemlerin başında ise Ulusal kimliğimiz ve bu kimliğimizden gelen gücümüz gösterilmektedir.

      Bu mesajların yanında ise filmlerde ne kadar zor durumda kalınsa bile, Türklerin asla millî duygularını terk etmeyeceği ve bu duyguların millî gücümüzün kaynağı olduğu anlatılmak istenmiştir. Çünkü Türk askeri ve Türk halkı, millî değerlerini ve gücünü yine millî değerlerinden ve vatan sevgisinden almaktadır.

      Her iki filmde de esas olanın vatan sevgisi olduğu ve bunun haricindeki konuların teferruat olduğu işlenmiştir. Çünkü vatan sevgisi, Türk kültüründe en önemli konulardan biridir.

      Son olarak filmler de Türk askeri üzerinden bu mesajların verilmesi aslında genç izleyicilere askerlik kavramının, hizmetinin ve mesleğinin ne kadar önemli ve değerli bir görev olduğunu anlatmak amaçlı olduğunu söyleyebiliriz.

      3.5. Bulgular ve Yorumlar

      Yapılan çalışmada ve bu çalışma süresince yapılan araştırmalar ışığında Dağ ve Dağ 2 filmleri üzerinden ulusal kimlik izleri ile ilgili olarak önemli bulgular ve yorumlara ulaşılmıştır.

      Türk sinemasında ulusal kimlik konusu ve ulusal kimliğin izlerinin incelenmeyi amaçlandığı bu çalışmada, Dağ ve Dağ 2 filmleri başta olmak üzere Türk sineması hakkında incelemeler yapılmış ve bu incelemeler esnasında pek çok bulguya rastlanmıştır.

      Türk sinemasının başlangıcından itibaren kendine önemli bir yer edinen ve sinemamızda pek çok eser ile seyirciyle buluşan ulusal kimlik konusu günümüze kadar ilk günkü önemini koruyarak gelmiştir. Genellikle propaganda, ulusal kimliği güzelleyerek izleyicileri etkilemeyi amaçlayan bir yaklaşım, millî değerlerimizi sanatsal bir yaklaşım ile izleyiciye aktarma, millî duygulara hitap ederek ticari bir başarı sağlama ve izleyicilerden özellikle genç nesli etki altına almak düşüncesi ile çevrilen yapımlar olarak karşımıza çıkmaktadır.

      Çalışmanın merkezini oluşturan Dağ ve Dağ 2 filmleri incelendiğinde, çalışmadaki hipotezlerin ve varsayımların doğru çıktığı görülmektedir. Bu sonuca ise Türk sineması tarihinin ve Dağ filmlerinin incelenmesi ile ulaşılmıştır.

      Ulusal kimlik konusunun sinemada işlenme sebebi olarak yapılan çalışmada; millî birlik ve beraberlik bilincini izleyicilerde inşa etmek, arttırmak ve bunun yanında ticari bir başarı sağlamak kaygısına sahip olduğu, yapılan millî kimlik izleri ve ulusal söyleme sahip filmlerin sayısı ile anlaşılabilinir.

      Ulusal kimlik konusunu ele alan filmlerin sinemamızda işlenmesi ve sıklıkla izleyici karşısına çıkmasının pek çok nedeni vardır. Bu nedenlerin en önemlisi ise kimlik inşasıdır. Bu tarz filmler ve konular sayesinde manevi, toplumsal ve millî değerlerimiz sinema filmi altında seyirci ile buluşmakta ve seyirciye kendi kültürümüze ait olan değerleri aktararak bir kimlik inşasında bulunmaktadır. Böylece, ulusal kimlik konusunun sinemamızda işlenme sebeplerinden birinin kimlik inşası olduğunu söyleyebiliriz.

      Millî değerlerimizi ve tarihimizi anlatan filmlerden izleyicilerin daha çok etkilendiği ve izlemeyi tercih ettiği filmler olduğu bulgusuna ulaşıldığında, bu bulguyu insanların milli duygularını tetikleyen eserleri izleyerek, tarihi veya millî kimliği ile ilgili gurur duyması hissiyatına bağlı olarak yorumlayabiliriz. İzleyicilerde yaş aralığı olarak genç kesimle yaşlı kesim arasında olan bir kesime yani genel olarak tüm izleyicilere hitap ettiğini söyleyebiliriz.

      Özellikle, genç izleyici üzerinde ulusal kimlik konusunu ele alan filmlerin, içerdiği konu ve söylemler bakımından önemli bir etkisi olduğu söylenebilinir. Çünkü, millî kimlik konulu filmlerin toplumsal ve manevi değerleri göstermesi ve hatta yeni nesle öğretebilmesi potansiyeli bakımından bir filmden ziyade ders niteliği taşımaktadır bu konuyu ele alan filmler. Filmlerde kullanılan görseller, davranışlar, mesajlar ve söylemler eşliğinde Türk toplumuna ait olan davranış ve toplumumuza ait olan değerler izleyiciye aktarılmaktadır.

      Bu etkilerin genç izleyiciler arasında askere gitme düşüncesi ve duygusunu tetikleyerek, askerlik hizmetinin önemini ortaya çıkarmakta ve genç izleyicilerde bir millî bilinç ile askere katılım oranını yükseltmesi gösterilebilinir. Bunun yanında yaşlı izleyici kitlesinde ise eski yılları hatırlama ve millî duygularının tekrar harekete geçmesi etkisi vardır.

      Hollywood filmleri aksine kendi millî kahramanlarımızı göstermek ve tanıtmak varsayımı da yapılan bilinçli bir seçim olarak görülmektedir Türk sinemasında. Amerikan sinemasının dünyada egemen olduğu günümüzde, özellikle genç izleyiciler Amerikan kahramanları üzerinden bir propagandaya tutularak, kendi kahramanlarını ve değerlerini geri plana atabilmektedir. Bu nedenle, yapılan millî kimlik ve ulusal söylemli filmlerdeki amaç bir anlamda, kendi ulusal kahramanlarımızı genç izleyiciler ile buluşturmak ve millî değerlerimize sahip çıkmak olduğu gözlemlenmiştir. Bu yoruma ise sinemamızda ulusal kimlik konulu filmlerin ve millî kahramanların her zaman izleyici karşısına çıkarak kendi tarihini ve değerlerini öğretmeyi amaçlayan filmler ile perdede olduğu bulgusu ile ulaşılmıştır.

      KAYNAKÇA

      Akpınar, N. Ş. (2014). Türk Sinemasında Kahraman Miti. Yayınlanmamış sanatta yeterlilik tezi, T.C. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Enstitüsü. Erişim Tarihi: 30.07.2021. http://images.tsa.org.tr/documents/turk_sinemasi_nda_kahraman_miti_522/turk_sinemasinda_kahraman_miti.pdf

      Deniz, T. (2017). Biraz Mağrur Biraz Mağdur Türk Sinemasında Kahramanlar.İstanbul: Küre Yayınları.

      Esen, Ş.K. (2010). Türk Sinemasının Kilometre Taşları. İstanbul: Agorakitaplığı.

      Evren, B. (1995). Türkiye’ye Sinemayı Getiren Adam Sigmund Weinberg, İstanbul: Milliyet Yayınları.

      Gül, A. F. (2020). Türk Kültürü Dergisinde Milli Kimlik: Sosyal Ağ Analizi ve İçerik ne Dayalı Bir İnceleme. Yayınlanmamış yüksek lisans tezi, Hacettepe Analizi-Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü. Erişim Tarihi: 13.06.2021 http://www.openaccess.hacettepe.edu. tr:8080/xmlui/bitstream/handle/11655/22408/Ahmet%20Feyzi%20G%c3%bcl-Yeni. pdf?sequence=3&isAllowed=y https://tr.wikipedia.org/wiki/Kemal_Film Erişim Tarihi: 28.03.2021.

      https://www.antoloji.com/kahramanlarin-olumu-siiri/ Erişim Tarihi: 19.04. 2021.

      https://www.boxofficeturkiye.com/film/dag-2011550 Erişim Tarihi: 05.03.2021.

      https://www.boxofficeturkiye.com/film/dag-2-2013143 Erişim Tarihi: 05.03.2021

      https://www.elektrikde.com/elektrigi-kim-icat-etti/ СКАЧАТЬ