Senyors, bandolers i vassalls. AAVV
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Senyors, bandolers i vassalls - AAVV страница 7

Название: Senyors, bandolers i vassalls

Автор: AAVV

Издательство: Bookwire

Жанр: Документальная литература

Серия: Fonts Històriques Valencianes

isbn: 9788491340645

isbn:

СКАЧАТЬ d’enfrontar la primavera següent amb el rei Cristianíssim.49

      S’imposava l’obligada treva del fred, emperò Carles sabé traure-li profit, puix que Ferrante Gonzaga viatjà a Anglaterra per fer més estreta l’aliança amb Enric VIII, mentre Maurici de Saxònia intercedia entre el duc de Braunschweig i la Lliga de Schmalkalden, alhora que el príncep intentava aconseguir més subsidis dels dominis hispànics. Calia reunir finançament o en el seu defecte homes.

      Amb tot, la qüestió medul·lar de resistència frontal contra el mateix parlament no raïa en l’oposició pecuniària, sinó en el manteniment de les formes i de la preponderància de la Junta d’Estaments. S’havia constituït a tal fi una assemblea paral·lela a la d’Alzira que jutjava les decisions i resolia. Per tant, al virrei, Ferran d’Aragó, se li demanava que s’hi aplegués a València per tractar els assumptes directament amb la Junta d’Estaments. La negativa a cedir per ambdues parts abocà el parlament d’Alzira al fracàs. D’eixa manera, el 18 de març el duc de Calàbria va clausurar l’assemblea. Pel que sembla, entre els principals destorbadors de la negociació van estar Ginés de Perellós, el canonge de la Seu Miquel Àngel de Ribelles i el seu germà i senyor de l’Alcúdia, Joan de Montagut Ribelles i Valero. És més, no per casualitat alguns d’ells hi serien també darrere de les protestes subsegüents a l’actuació del duc de Calàbria arran dels «successos de Polinyà». Encara a les rerialles de març, el lloctinent intentava vanament consignar els fons necessaris.

      En l’entretant, a les primeries de gener de 1544, l’emperador deixà els Països Baixos, marxant envers Aquisgrà i el Rin amb la finalitat d’assistir a la dieta de Spira —convocada per al 20 de febrer— i convèncer els Estats imperials perquè li prestaren el suport adient per enfrontar-se a Francesc I, motiu pel qual va haver de moderar la seua actitud envers els prínceps protestants.

      Una vegada tancat el conflicte, Carles i la seua cort van romandre la tardor-hivern de 1544 a Brussel·les. En l’entretant, el 19 de novembre de 1544, Pau III convocà per al 15 de març següent —instat pel propi Francesc I— l’esperada assemblea ecumènica a Trento. Com baixat del cel, per primer cop, tots tres —el Cristianíssim, el Sant Pare i el Cèsar— semblaven interessats en el Concili com a mitjà per a resoldre les diferències religioses. Amb gairebé quarantacinc anys i avinençat amb França, a la fi Carles V podia centrar tots els seus esforços en intentar enllestir els assumptes de l’Imperi, assolir la pau religiosa i la reforma de l’Església.

      El СКАЧАТЬ