L'Himàlaia hivernal. Bérénice Rocfort-Giovanni
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу L'Himàlaia hivernal - Bérénice Rocfort-Giovanni страница 2

СКАЧАТЬ dones. Élisabeth Revol ens ha endinsat en un món gairebé confidencial, desemmarcat de tot, tant de la federació com de la competició. Els èxits, com els fracassos, només tenen sentit entre persones semblants.

      A dos quarts de deu del matí, a la màquina de cafè, els nostres dubtes donaven lloc a converses animades. Per què a l’hivern? Per satisfer el propi ego? Per masoquisme? Què hi van a buscar, allà dalt? Escalar en aquesta estació no és un artefacte?, tal com el descriu el psiquiatre Xavier Fargeas, que ha abandonat l’himalaisme un cop s’ha convertit en pare. Els pocs minuts passats al cim, dels quals sovint es diu que deixen ben poc record, justifiquen la presa de tants riscos? Hem intentat comprendre allò que els mateixos escaladors tenen problemes per justificar.

      Hem sondejat una història que oficialment té les seves arrels en un país desproveït d’alta muntanya, Polònia, però que, de fet, s’ha iniciat des dels albors de l’alpinisme, quan els homes han començat a provar els seus límits a la muntanya. De Chamonix a París, passant per Lausana i Varsòvia, hem retrobat els aventurers del gran fred, formidables narradors de les seves aventures, però també les persones que els rodegen. Adam Bielecki, l’altre rescatador d’Élisabeth Revol, ens ha posat en guàrdia contra la temptació de simplificar aquests esportistes: «Els alpinistes no existeixen, com tampoc els periodistes no formen una única entitat.»

      En un primer moment, l’alpinisme ha consistit a descobrir les línies de feblesa de la muntanya per progressar a través d’elles i guanyar altura. Un cop que els cims van ser conquerits, l’home no ha deixat de buscar la manera de fer créixer les dificultats, sobretot obrint noves vies menys evidents. Als Alps, els cims van ser conquerits per primer cop durant l’anomenada estació normal, molt abans de ser intentats enmig de les glaçades de l’hivern. D’aquesta manera, noranta anys després de la seva primera ascensió durant l’estiu pel caçador d’isards Jacques Balmat, en companyia del doctor Michel Paccard, el Mont Blanc va ser conquerit el 31 de gener de 1876 per una rica i jove anglesa, Isabella Straton, guiada per Jean Charlet, amb qui es casarà més endavant. La conquesta de l’Himàlaia segueix aquesta mateixa lògica.

      Per entendre la psicologia d’aquests homes i dones, hem triat explicar sis expedicions que encarnen, cadascuna a la seva manera, una faceta d’aquesta època. Segons Adam Bielecki, l’himalaisme hivernal «va més enllà de l’alpinisme. S’assembla més a una exploració. Som com Magallanes, Robert Falcon o Neil Armstrong». No menys. Les profunditats de l’ànima i de l’esperit: aquesta és la mena de terra incògnita que ens sembla que buscaven aquests pioners.

      ________