Bayangan Cinta. Dawn Brower
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Bayangan Cinta - Dawn Brower страница 2

Название: Bayangan Cinta

Автор: Dawn Brower

Издательство: Tektime S.r.l.s.

Жанр: Исторические любовные романы

Серия:

isbn: 9788835425649

isbn:

СКАЧАТЬ apabila saya tiba di Telekinema. Dia sepatutnya sedang mengurus filem yang pertama sekarang. Saya percaya itu bukan yang bakal berubah.”

      “Bukan itu,” Lady Vivian memastikan. “Beberapa yang kemudian akan diubahsuai. Kita masih akan gunakan barisan yang sama, cuma ditayangkan dalam susunan yang berbeza dan pada hari yang berbeza. Malangnya, program-program sudah pun dicetak dan tidak boleh diubah. Kita akan pastikan ia ditampal di khemah supaya penonton tahu akan perubahan ini.”

      Anya tiada apa-apa untuk ditambah, jadi dia hanya angguk dan berpaling untuk pergi. Sebaik dia tiba di pintu, Lady Vivian memanggilnya. “Tunggu.”

      “Ya?” tanya Anya.

      “Kamu dah siapkan memo yang saya suruh kamu tulis itu?”

      “Semestinya. Puan nak semak terlebih dahulu sebelum saya hantarkannya?” Dia sepatutnya tahu yang Lady Vivian pasti ingin lakukan itu. Bosnya kadangkala boleh menjadi sedikit mengawal. Dia akan meneliti semua perkara yang ada namanya atau yang dia ada memainkan peranan.

      “Ya,” dia menjawab lalu memandang dokumen-dokumen atas mejanya. “Berikan kepada saya sebelum kamu pergi. Jika ada sebarang perubahan, saya akan buatkan nota. Macam mana pun, saya nak hantarkan ia esok secepat mungkin kepada semua jabatan.”

      Anya pergi ke mejanya dan mengambil memo itu dari timbunan kertas-kertas yang sudah ditaip. Kebanyakannya perlu dimasukkan ke dalam sampul sebelum dihantar. Mereka masih memerlukan tandatangan Lady Vivian, dan dia tidak mahu menguruskan itu sehingga dia pasti pesta itu berjalan dengan lancar. Lagipun, surat-surat itu bukanlah berkepentingan. Dengan memo di dalam tangannya, dia pulang ke pejabat tadi. “Ini memonya,” dia beritahu Lady Vivian.

      “Baiklah,” katanya. “Letakkan di atas meja saya.” “Ada apa-apa lagi?” “Tidak.” Lady Vivian memandangnya lalu tersenyum. “Pergi nikmati diri kamu dan jadikan hari ini yang terbaik bagi semua warga Britain.” “Saya akan berusaha,” Anya memberitahunya. Dia tinggalkan pejabat Lady Vivian, dan menghala keluar bangunan itu. Jantungnya berdegup laju dalam dadanya. Dia tidak mengapa, tetapi ia seakan sesuatu yang luar biasa bakal menimpanya. Mungkin ini hanya mainan perasaan, tetapi buat seketika, dia berasa tidak senang. Dia membuang perasaan itu sebaik mungkin dan keluar dari bangunan itu. Jika dia bergegas, mungkin dia sempat menaiki bas terdekat ke South Bank. Anya bergegas menyusuri jalan dan berhenti berhampiran perhentian bas. Dia tidak perlu tungggu lama apabila sebuah bas merah dua tingkat berhenti di hadapannya. Setelah pintu terbuka, dia jejak masuk ke dalam dan duduk. Sudah tidak lama untuk dia tiba di Telekinema dan dia dapat belajar sendiri tentang segalanya yang terlibat dalam menayangkan filem kepada ratusan orang pada satu masa.

      Anya merenung ke luar tingkap ketika bas melintasi beberapa jalan terkenal London. Perjalanan dari bangunan Lady Vivian ke South Bank sungai Thames adalah pendek. Rumah pangsa Anya terletak di antara kedua-duanya. Ibu bapanya lebih sukakan sekiranya Anya tinggal di rumah, tetapi untuk bergerak dari Mayfair boleh menjadi agak memenatkan kadangkala, dan dia tidak ingin membeli kenderaannya sendiri. Tidak selagi dia boleh berjalan ke kebanyakan tempat atau menaiki bas bagi perjalanan yang lebih jauh. Mungkin dia lain dari yang lain, dimana dia enggan menayang kekayaannya. Dia cuba untuk tidak menggunakan gelarannya dengan kerap. Lady Vivian tahu akan ibu bapa Anya tetapi dia menghormati kehendak Anya untuk tidak menggunakan gelarannya. Dia hanya akan menggunakannya apabila dia hadirkan diri dalam acara kelas atasan dan perkara itu dijangkakan.

      Bas telah tiba di sebuah perhentian berhampiran sungai. Dia berdiri untuk keluar, bersama beberapa orang yang lain. Sudah ada barisan di pagar. Sekurang-kurang ia tidak akan gagal sepenuhnya seperti yang dijangkakan oleh beberapa orang. Lady Vivian pasti gembira melihat orang ramai. Pesta itu dimaksudkan untuk disambut di seluruh negara, tetapi pesta utamanya diadakan di lokasi South Bank. Beberapa kawasan berbeza mempamerkan hasil seni, muzik, sains, dan filem. Seni binanya juga direka khas bagi pesta tersebut. Tiada perbelanjaan yang terhindar. Anya pergi ke pintu masuk belakang bagi mereka yang bekerja untuk pesta tersebut. Dia menunjukkan buktinya kepada pengawal dan mereka membenarkan dia masuk, terus ke arah kebanggaan pesta Institut Filem British. Telekinema adalah sebuah panggung wayang seni yang mempunyai 400 tempat duduk yang dikendalikan sepenuhnya oleh Institut Filem British. Mereka mempunyai rancangan untuk menayang filem, tayangan televisyen, dan juga filem 3D. Ini kali pertama di mana kebanyakkan pengunjung dapat menonton gambar yang ditayang di televisyen. Anya teruja untuk membawanya kepada orang ramai. Suatu hari nanti, ia mungkin akan menjadi satu norma bagi acara besar seperti Pesta Britain.

      Dia merayau ke kawasan dimana projektor sedang dipasang untuk menayang beberapa filem. Ben berdiri berdekatan, sedang bercakap dengan salah seorang pengiring yang akan bekerja semasa pameran. “Beritahu yang lain untuk berdiri dibelakang teater sebaik sahaja filem bermula. Tiada siapa suka apabila pandangan mereka diganggu tanpa perlu. Tugas kamu adalah memerhati penonton dan pastikan tiada yang membuat masalah. Sebarang masalah dan mereka akan diusir dari teater tanpa sebarang penyataan. Faham?”

      Lelaki muda itu mengangguk. “Saya akan sampaikan pesanan tersebut.”

      “Bagus,” kata Ben. “Kita akan buka dalam masa sejam. Pergi sediakan semua orang.”

      Pesta itu sendiri akan dibuka kepada orang ramai dalam masa beberapa minit. Telekinema ditutup rapat sehingga dibuka secara rasmi. Lady Vivian akan berada di sana untuk memberikan ucapannya di hadapan dan di acara potong riben tidak lama selepas itu. Kemudian, orang ramai boleh membeli tiket masuk ke teater dan menonton filem yang dijadualkan untuk hari itu.

      Apabila pengiring muda itu berlalu pergi, Anya pergi ke arah Ben dan meletakkan tangannya ke atas bahu Ben. Dia terperanjat. “Ish, Anya, kamu cuba bagi saya mati muda sebab sakit jantung ke?”

      “Maaf,” dia meminta maaf. “Saya tak bermaksud nak terkejutkan kamu. Lady Vivian meminta saya untuk sampaikan sebuah pesanan.”

      “Tak mengapa,” katanya. “Saya asyik terperanjat hari ini. Bos beritahu apa?”

      Anya menyampaikan pesanan tersebut dan Ben catat ke dalam bukunya. “Baiklah, saya akan uruskannya. Bukankah dia patutnya sudah berada disini?”

      “Ada beberapa perkara terakhir yang dia perlu lihat sebelum dia datang. Dia akan tiba untuk acara besar.”

      Ben tidak kelihatan gembira. Mungkin ini menuanya sebelum tiba waktunya. Ben tidak sebegitu tua dari Anya. Paling kurang, dia tua lima tahun dari Anya berumur 21, tetapi dia kelihatan lebih tua dari Lady Vivian yang akan menyambut hari jadi ke-34 dalam masa beberapa bulan akan datang. Ben mempunyai bintik gelap di bawah matanya, dan kulitnya kelihatan lebih pucat daripada biasa. Rambutnya yang perang tidak membantunya untuk kelihatan muda. Ia terlalu cerah sehingga ia hampir kelihatan putih. Ben mengusut rambutnya, meninggalkan ia dalam keadaan yang semak. “Ini telah menjadi serabut.”

      Anya memandang kelilingnya tetapi tidak melihat situasi seperti yang Ben katakan. “Semuanya nampak lancar bagi saya. Semua orang lakukan tugas masing-masing, dan bila tiba masa untuk membuka pagar, semuanya akan berjalan dengan lancar.”

      “Dari bibirmu ke...” katanya sambil mendongak atas ke arah siling

      “telinga-Nya.”

      “Saya tak rasa yang kita perlukan kelulusanNya hari ini.” Anya bukan lah seorang yang begitu beragama. Anya tidak mahu percaya akan kuasa atasan atau takdir. Dia ingin membina sendiri perjalanan hidupnya dalam dunia ini dan fikir yang dia sendiri yang membuat pilihan hidupnya, bukan sebarang entiti yang berkuasa.

СКАЧАТЬ