Konge, kirke og samfund. Группа авторов
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Konge, kirke og samfund - Группа авторов страница 18

Название: Konge, kirke og samfund

Автор: Группа авторов

Издательство: Ingram

Жанр: Историческая литература

Серия:

isbn: 9788771246117

isbn:

СКАЧАТЬ februar i Kolding fik kvittering for hele 5.572 mark og 16 skilling i landehjælp af Lolland-Falster samt flere beløb fra lensmændene, således 140 mark fra hr. Oluf Holgersen (Ulfstand), 350 mark i egen lensmandsskat, mens han til kompagnonen Johan Oxe sikrede sig kvittering for 395 mark, “hvilke penninge hr. Otte Holgersen fik vor kæreste nådige herre på Gottorp”. Den omtalte Laurits Knob på Gedser ydede via hr. Otte med rund hånd 150 mark, mens Mikkel Brockenhus takserede sig selv til 81 mark og Niels Vincentsen (Lunge) til 38 mark, 1 skilling og 1 hvid i danske penge og “udi gode penninge” 47 gylden og 4 skilling, der atter betegnes “udi stæder penninge”. Den lolland-falsterske adel handlede naturligvis ligesom bønderne på hansestæderne. Derimod hører vi intet om biskoppens og kirkernes bidrag og kan kun formode, at Jens Andersen, som polemikken i efteråret antydede, har besørget denne del af kroningsskatten.

      Samtidig får vi løst den lille gåde om de manglende bankrøverier, som vi antydede. Monarken understregede, at kansleren skulle beordre lensmanden til at lade tre eller fire af sine svende ledsage sekretæren og pengene til Gottorp, “så de bliver vel forvarede”. Også den fynske skatteopkræver Laurits Ølmand førte penge fra Kolding til Gottorp “selvsjette med hr. Holgers svende” og en lejet vogn. Efter tidens forhold en sikker pengetransport. I den anledning ophøjedes lensmanden til et respektfuldt hr. Holger Rosenkrantz, ridder. Vistnok første gang, at det fornemme slægtsnavn bliver ventileret, efter at utallige generationer af Rosenkrantz’er, lykkeligt uvidende om slægtsnavnet, som først senere historikere har påduttet dem, havde lydt skikkelige -sennavne. Et vidnesbyrd om, at nådens sol fra Gottorp skinnede på den nyudnævnte lensmand på Koldinghus.

      Anders Billes arkiv er tidens mest velbevarede, men at der på samme tid har fundet en bunke andre indbetalinger sted, ses af det endelige regnskabsopgør. Claus Gjordsen må da også fra Koldinghus have forespurgt kongen, hvor længe han skulle forblive på sin post. Ordren fra Gottorp lød den 12. februar, “at I der ville fortøve, så længe som I kunne selv formærke og besinde, der alle penninge eller mesteparten, som der kan komme, er udkommen”. Et klart overblik over situationen havde man øjensynligt ikke. Claus Gjordsen må desuden have beklaget sig over den udeblevne skat fra de urolige egne i Jylland. At der langt fra var styr på indbetalingerne ses af kongens svar. Kansleren blev anmodet om at sende en fortegnelse til Mogens Gøye over de uvillige bønder, der ikke ville udgive skatten, “hvilke herreder de udi bo og bygge”, som man altså på Koldinghus antoges at have overblik over. Mogens Gøye var allerede tidligere blevet beordret til at straffe de “uhørsomme” på liv og gods.

      Ti dage senere afgik endnu et nødråb fra Gottorp, men betydeligt mere afdæmpet. Kansleren blev på ny beordret til at sende rykkerskrivelser til Jylland “og andre små lande”, hvorfra skatten ikke var indløbet. Som pression henvistes til kautionisterne af rigsrådet, der lå indmanede i Rendsborg. Kansleren skulle på ny skrive til Mogens Gøye om “bagparten” af skatten, men at man trods alt var nået til restancerne antyder dog nogen fremgang. Kun om det skånske skatteprovenu hedder det ikke særlig optimistisk, “at det må og fremkomme af Skåne”, som det åbenlyst ikke var sket endnu.

      Rigsrådet havde klogeligt fastsat indfrielsen af løftet om de 100.000 gylden til Kieler omslaget i januar 1526. Det gav mulighed for det følgende efterår at udskrive endnu en landeskat af bønderne, der altså heller ikke i 1525 slap for en ekstraordinær skat. Denne gang dog til den normale takst på en mark af hver mand, og uden at husmænd, landarbejdere og møllere blev mobiliseret. Rådet lagde desuden fra starten stor vægt på, at en påtænkt norsk landeskat skulle regnes med.

       Afslutning

      Vi noterer tillige et andet skred. Kroningsskatten var i stærk kontrast til ældre skatter en ren pengeskat. Levnedsmidler indgik fortsat som vigtige bidrag til statsfinanserne, men det danske samfund i årtierne efter 1500 var så rigt, at det forholdsvis ubesværet præsterede skatter i hård valuta.

      Kroningsskatten indeholder særpræg, men også dette var i og for sig typisk. Skatteopkrævningen afspejler den politiske situation og præges af mange nuancer og varianter. Til de typiske elementer hørte, at kroningsskatten i grunden var en ganske ordinær kongeskat СКАЧАТЬ