Gensyn med sofavAelgerne. Jorgen Elklit
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Gensyn med sofavAelgerne - Jorgen Elklit страница 11

Название: Gensyn med sofavAelgerne

Автор: Jorgen Elklit

Издательство: Ingram

Жанр: Социология

Серия:

isbn: 9788771245806

isbn:

СКАЧАТЬ mere end seks procentpoint (Pintor et al., 2002: 85f).

      Figur 3.1. Indikatorer og hypoteser om institutionelle forholds betydning

FaciliteringMobilisering
Automatisk vælgerregistrering fører til højere valgdeltagelseValg på søndage fører til højere valgdeltagelseJo kortere afstand til valgstederne, jo højere valgdeltagelseMuligheden for at stemme pr. brev fører til højere valgdeltagelseLavere valgretsalder fører til lavere valgdeltagelseStemmepligt fører til højere valgdeltagelse Forholdstalsvalg fører til højere valgdeltagelse end flertalsvalgEffektive muligheder for at stemme personligt fører til højere valgdeltagelse end lukkede kede listerSideordnet opstilling fører til højere valgdeltagelse end kredsvis opstillingJo vigtigere det valgte organ er, jo højere er valgdeltagelsenValgdeltagelsen er generelt højere, jo mere demokratisk systemet er

      Det gælder i højere grad end ved den institutionelle facilitering, at de institutionelle betingelser for mobilisering af vælgerne kan bidrage til at forklare forskelle i niveau og udviklingstendenser i valgdeltagelsen mellem Danmark og de lande, som vi som regel sammenligner os med. Således må de forskellige former for kandidatopstilling i Danmark formodes at kunne mobilisere vælgerne i større omfang end opstillingsreglerne i Norge og Sverige, fordi de danske lister er mere åbne end de norske og svenske, også efter de seneste ændringer i disse lande. Ligeledes må forholdstalsvalgene i de nordiske lande kunne mobilisere vælgerne mere end Storbritanniens flertalsvalg i enkeltmandskredse.

      De hypoteser, der kan formuleres på grundlag af de institutionelle teorier, er opsummeret i figur 3.1.

      Vælgernes egenskaber som forklaring

      De institutionelle faktorer kan først og fremmest bruges til at forklare forskellene mellem valgdeltagelsen i forskellige lande eller mellem valgene til forskellige typer af repræsentative organer i det samme land. Når man skal forklare de forskelle i valgdeltagelsen, man finder i forbindelse med en bestemt form for valg i et bestemt land, må man inddrage andre typer af forklaringer. Det vil først og fremmest sige forklaringer, der tager udgangspunkt i vælgernes forskellige egenskaber. Nogle vælgere stemmer nemlig oftere end andre.

      Som skitseret ovenfor, er der i tidens løb blevet formuleret en række teorier, der forklarer variationer i valgdeltagelsen ved hjælp af forskelle i vælgernes egenskaber. Vi vil her gennemgå tre af de mere udbredte teorier, nemlig ressourceteorien, teorien om den sociale integration og den rationelle teori. Teoretisk er der ingen problemer med at skille disse teorier fra hinanden, men empirisk viser det sig, at det i betydeligt omfang er de samme konkrete hypoteser, der kan formuleres på grundlag af de forskellige teorier. For at få et lidt bedre overblik over sammenhængen mellem teorier, hypoteser og variabler giver vi i figur 3.2 en oversigt over de konkrete hypoteser, der kan udledes af hver af de tre teorier, idet vi dog i hovedsagen begrænser os til de hypoteser, der kan efterprøves på de data, vi har til rådighed for denne bog.

      Vælgernes ressourcer angives ofte som forklaring på, at nogle vælgere deltager, mens andre ikke gør det. Denne såkaldte ressourcemodel er dog nok mere overbevisende, hvad angår andre former for politisk deltagelse end stemmeafgivning, fordi det ikke kræver så meget at afgive sin stemme. Det er dog blevet vist, at ressourcer faktisk også har betydning for valgdeltagelsen (Wolfinger & Rosenstone, 1980; Brady, Verba & Schlozman, 1995: 283, jf. Blais, 2000:12 og 173, note 7). Tanken er, at mange individuelle ressourcer gør det lettere at deltage i valg, fordi ressourcestærke vælgere har mere tid, sundere helbred og bedre transportmuligheder, og fordi de har nemmere ved at tilegne sig relevant viden om partier og kandidater. Individuelle ressourcer betyder med andre ord, at omkostningerne ved at deltage i valg ikke spiller nogen større rolle for vælgerne. Man kan for at bruge Achens og Sinnotts begrebsdannelse tale om, at mange ressourcer faciliterer valgdeltagelsen eller gør den nemmere.

      Typiske ressourcer er tid, indkomst, viden, selvtillid og måske også politisk interesse. Man må derfor forvente en højere valgdeltagelse blandt folk med megen tid til rådighed, høj indkomst, megen viden og megen selvtillid. Ofte taler man også om uddannelse som en ressource. Egenskaber som køn, alder og herkomst er vel ikke i sig selv ressourcer, men det er dog rimeligt at forvente, at der er forskel på de ressourcer, som for eksempel unge og midaldrende besidder, som mænd og kvinder besidder, og som personer af dansk og udenlandsk herkomst besidder. Derfor må man også ud fra ressourceteorien forvente forskelle mellem aldersgrupper, herkomstgrupper og mænd og kvinder.

      Beslægtet med ressourceteorien, men alligevel med et andet fokus er teorien om den sociale integrations betydning. Her fokuseres på vælgernes motivation til at stemme (på deres mobilisering, hvis vi anvender Achen og Sinnots begrebsdannelse). Forventningen er, at mennesker, der er velintegrerede i det etablerede samfund, tilegner sig samfundets normer og søger at leve op til dem. I denne sammenhæng er stemmenormen – citizen duty, følelsen af, at man har en moralsk forpligtelse til at stemme – naturligvis helt central. At denne holdning eller følelse har afgørende betydning for deltagelse i valg, har været fremhævet af valgforskere, lige siden den blev introduceret af Campbell, Gurin & Miller i The Voter Decides (1954: 194-199).

      Integrationsteorien tager udgangspunkt i, at omkostningerne (i tid og ulejlighed) ved at stemme normalt er forholdsvis små. Forventningen er derfor, at folk stemmer i det omfang, de deler denne norm. Sofavælgere er kun de, der i mindre grad end andre udsættes for et normpres i retning af at stemme eller ikke bøjer sig for et sådant normpres. Det er således ikke den enkeltes ressourcer, som for eksempel uddannelse, der er afgørende, men derimod hvor meget vedkommende er eksponeret for normen om at stemme. Forventningen er desuden, at valgdeltagelsen vil variere med graden af integration i samfundet. Jo bedre man er integreret i samfundet, jo mere udsættes man for denne norm. Det teoretiske udgangspunkt er således, at det er graden af social integration, der er den centrale forklaringsfaktor for variationer i valgdeltagelsen på individniveau, ikke ressourcerne.

      Ved social integration forstås som beskrevet ovenfor inddragelsen i det etablerede samfunds gruppedannelser og netværk. Integrationen foregår gennem familien, arbejdspladsen, foreninger og organisationer, og gennem deltagelse i lokalsamfundets aktiviteter. Hermed påvirkes man samtidig til at overtage samfundets dominerende normer. For de fleste sker denne sociale integration gradvist allerede fra ungdomsårene, nemlig ved at man får en uddannelse og et arbejde, at man stifter familie og anskaffer sig en bolig, og at man bliver medlem af foreninger og organisationer, der varetager ens interesser.

      Man skal dog være opmærksom på, at det ofte kan være vanskeligt at sondre mellem sociale ressourcer og graden af social integration. Ofte vil der være et sammenfald, således at personer med mange ressourcer også vil være velintegrerede i samfundet. Derimod gælder det ikke uden videre, at personer med få ressourcer vil være dårligt integrerede. Eksempelvis vil borgere med en kortvarig uddannelse ofte være godt integrerede på arbejdsmarkedet, i foreningslivet og med familie, og der vil derfor være en stor sandsynlighed for, at de også stemmer. I en vis forstand kan man naturligvis opfatte en god social integration som en form for ressource, men i så fald gør man alle egenskaber til ressourcer, og så bliver man ikke så meget klogere. Vi har derfor i oversigten i figur 3.2 forsøgt at sondre mellem de individegenskaber, som primært må betragtes som indikatorer for ressourcer, og dem, der primært må betragtes som indikatorer for en god social integration. Men alligevel er der nogle egenskaber, der optræder som begge dele.

      Der findes både socioøkonomiske og mere psykologiske faktorer, der kan anvendes som indikatorer for en høj grad af social integration. Af de psykologiske egenskaber er tilslutningen til stemmenormen, dvs. oplevelsen af, at man som samfundsborger er forpligtet til at deltage i valgene, den mest oplagte. Men også en stor politisk interesse, megen politisk selvtillid, megen tillid til andre mennesker og demokratiske holdninger kan opfattes som tegn på en høj grad af social integration. Man vil derfor også ud fra integrationsteorien forvente, at mennesker, der besidder disse psykologiske СКАЧАТЬ