Socialförsäkringsbalk. Sverige
Чтение книги онлайн.

Читать онлайн книгу Socialförsäkringsbalk - Sverige страница 4

Название: Socialförsäkringsbalk

Автор: Sverige

Издательство: Проспект

Жанр: Юриспруденция, право

Серия:

isbn: 9785392092451

isbn:

СКАЧАТЬ

      14 §

      Förmåner får lämnas om utlandsvistelsen kan antas vara längst sex månader. Äldreförsörjningsstöd enligt 9 § 14 kan dock lämnas endast om utlandsvistelsen kan antas vara längst tre månader. Sjukpenning i särskilda fall enligt 9 § 6 och rehabiliteringspenning i särskilda fall enligt 9 § 7 får för tid då en försäkrad vistas utomlands lämnas endast om Försäkringskassan medger att den försäkrade reser till utlandet.

      Förmåner enligt 9 § 8, 12, 13, 15 och 16 kan lämnas så länge den försäkrades bosättning i Sverige består. Lag (2011:1513).

      Ändrad 2011-12-23 gm SFS 2011:1513, ikraft 2012-01-01, överg.best.

      15 §

      Tidsbegränsningen och kravet på medgivande i 14 § första stycket gäller inte för sådana statsanställda och deras familjemedlemmar som avses i 4 och 8 §§.

      Tidsbegränsningen och kravet på medgivande gäller inte heller för familjeförmåner enligt 9 § 1–4 till biståndsarbetare m.fl. och studerande eller deras familjemedlemmar som avses i 6–8 §§. Lag (2011:1513).

      Ändrad 2011-12-23 gm SFS 2011:1513, ikraft 2012-01-01, överg.best.

      16 §

      I 110 kap. 45 § finns bestämmelser om när den försäkrade är skyldig att anmäla till Försäkringskassan att han eller hon lämnar Sverige.

      Speciella försäkringssituationer

      17 §

      Regeringen eller den myndighet som regeringen bestämmer meddelar föreskrifter om i vilken utsträckning barn som är politiska flyktingar är försäkrade för underhållsstöd enligt 9 § 3 även om de inte är bosatta i Sverige.

      18 §

      Har rätten till en bosättningsbaserad förmån upphört med tillämpning av bestämmelserna om bosättning i 2–8 §§ eller bestämmelserna om utlandsvistelse i 13–15 §§, får förmånen efter ansökan hos den handläggande myndigheten fortsätta att lämnas om det med hänsyn till omständigheterna skulle framstå som uppenbart oskäligt att dra in förmånen.

      6 kap. Arbetsbaserade förmåner

      Innehåll

      1 §

      I detta kapitel finns bestämmelser om- arbete i Sverige i 2 §,

      — särskilda personkategorier i 3–5 §§,

      — de arbetsbaserade förmånerna i 6 och 7 §§,

      — försäkringstid i 8-12 §§,

      — socialförsäkringsskyddets tidsmässiga omfattning i samband med arbete i Sverige i 13 och 14 §§,

      — förmåner vid utlandsvistelse i 15–18 §§, och

      — speciella försäkringssituationer i 19–22 §§.

      Arbete i Sverige

      2 §

      Vid tillämpning av bestämmelserna i denna balk avses med arbete i Sverige, om inget annat särskilt anges, förvärvsarbete i verksamhet här i landet.

      Om en fysisk person som bedriver näringsverksamhet har sådant fast driftställe i Sverige som avses i 2 kap. 29 § inkomstskattelagen (1999:1229) ska verksamhet som hänför sig till driftstället anses bedriven här i landet.

      Särskilda personkategorier

      Sjömän

      3 §

      /Upphör att gälla U: den dag regeringen bestämmer/ Arbete som sjöman på svenskt handelsfartyg ska anses som arbete i Sverige. Detta gäller även arbete som utförs

      1. i anställning på ett utländskt handelsfartyg som en svensk redare hyr i huvudsak obemannat, om anställningen sker hos redaren eller hos någon arbetsgivare som redaren har anlitat, eller

      2. i anställning hos ägaren till ett svenskt handelsfartyg eller hos någon arbetsgivare som anlitats av ägaren, om fartyget hyrs ut till en utländsk redare i huvudsak obemannat.

      Med sjöman avses den som enligt 3 § sjömanslagen (1973:282) ska anses som sjöman.

      Ändrad 2012-03-06 gm SFS 2012:98, ikraft den dag regeringen bestämmer, överg.best.

      3 §

      /Träder i kraft I: den dag regeringen bestämmer/ Arbete som sjöman på ett svenskt handelsfartyg ska anses som arbete i Sverige. Detta gäller även arbete som utförs

      1. i anställning på ett utländskt handelsfartyg som en svensk redare hyr i huvudsak obemannat, om anställningen sker hos redaren eller hos någon arbetsgivare som redaren har anlitat, eller

      2. i anställning hos ägaren till ett svenskt handelsfartyg eller hos någon arbetsgivare som anlitats av ägaren, om fartyget hyrs ut till en utländsk redare i huvudsak obemannat.

      Arbete som sjöman på ett handelsfartyg från tredjeland ska också anses som arbete i Sverige, om sjömannen är bosatt i Sverige och fartyget inte uteslutande går i sådan inre fart som avses i 3 § sjömanslagen (1973:282).

      Andra stycket gäller inte fiskefartyg eller traditionsfartyg.

      Med sjöman avses den som enligt 3 § sjömanslagen ska anses som sjöman. Lag (2012:98).

      Ändrad 2012-03-06 gm SFS 2012:98, ikraft den dag regeringen bestämmer, överg.best.

      Utsändning m.m.

      4 §

      Arbete utomlands för en arbetsgivare med verksamhet i Sverige ska anses som arbete här i landet, om arbetstagaren är utsänd av arbetsgivaren och arbetet kan antas vara längst ett år.

      När en utländsk arbetsgivare under motsvarande förhållande sänder någon till Sverige för arbete ska arbete i Sverige inte anses föreligga.

      I fall som anges i 5 kap. 4 § gäller första och andra styckena även om utsändningstiden kan antas vara längre än ett år.

      Diplomater m.fl.

      5 §

      Arbete som utförs av en person som tillhör en annan stats beskickning eller karriärkonsulat ska anses som arbete i Sverige endast om det är förenligt med bestämmelserna om immunitet och privilegier СКАЧАТЬ