Название: 1000 Mitolojik Karakter
Автор: Edward Sylvester Ellis
Издательство: Maya Kitap
isbn: 9786258361223
isbn:
Armata: Spartalı kadınların Venüs’e verdiği isimlerden biridir.
Artemis: Diana’nın Yunancadaki ismidir. Delfi’deki festivallere ise Artemisia denmiştir.
Aruspices: Kurban rahipleri.
Ascanius: Aeneas ile Kreusa’nın oğludur.
Ascolia: İsmini Yunanca “tulum” anlamına gelen bir kelimeden alan Bacchanalia şenlikleridir. Bu tulumlar, oyunlarda üzerinde zıplamak için kullanılırdı.
Askalaphos: Proserpine’nin yeraltı dünyasında yemek yediğini Plüton’a haber verdiği ve böylelikle onun yeryüzüne dönmesini engellediği için Ceres tarafından felaket habercisi olarak bilinen baykuşa çevrilmiştir.
Asklepios: Şifa tanrısıdır ve Apollon’un oğullarından biridir. Kol-his’e yaptıkları meşhur sefer sırasında Argonotların hekimi olmuştur. Şifalı ilaçları sayesinde öyle ünlenir ki Plüton onu çok kıskanır. Bu yüzden, Jüpiter’den Asklepios’u bir yıldırımla öldürmesini ister. Oğlunun intikamını almak isteyen Apollon, o yıldırımı yapmış olan kiklopları öldürür. Asklepios’un Epione ile evliliğinden Machaon ve Podalirius adlı iki oğlu ve dört kızı olmuştur. Machaon ve Podalirius da ünlü iki hekimdir. Asklepios’un dört kızından en ünlüsü ise sağlık tanrıçası Hygieia’dır. Asklepios onuruna pek çok tapınak dikilmiştir ve onun iyileştirdiği insanlar bu tapınaklara şükran tabletleri asmıştır. Fakat en önemli tapınağı Epidauros’taydı. Burada her beş yılda bir Asklepios şerefine oyunlar düzenlenirdi. Bu tanrı farklı şekillerde temsil edilir ancak en ünlü heykeli onu altın ve fildişinden yapılmış bir tahtta oturmuş olarak gösterir. Başında ışık huzmelerinden bir taç bulunur ve uzunca bir sakalı vardır. Ayrıca bir elinde budaklı bir çubuk, ötekinde ise bir yılanın dolandığı asası vardır. Ayaklarının dibinde de bir köpek yatar.
“Sen ki Asklepios’u alaya alan
Ve onun ecza kavanozlarını muzafferane deviren.”
Aslan: Bkz. Atalanta, Kimera.
Asopus: Jüpiter’in bir oğlu olup babasının yıldırımlarından biri yüzünden ölmüştür.
Assabinus: Jüpiter’in Etiyopya dilindeki ismi.
Astarte: Doğuda Venüs için kullanılan isimlerden biridir.
Asteria: Koios’un kızıdır ve bir kartal kılığına bürünmüş Jüpiter tarafından kaçırılmıştır.
Astrea: Nemesis’in annesidir ve adalet tanrıçasıdır. Yeryüzü bozulunca göklere dönmüştür.
“… İffetli Astrea kaçıp doğduğu gökyüzüne sığındı.”
Aşk: Bkz. Kupid, Eros, Venüs.
At Yarışları: Bkz. Neptün.
At: Bkz. Cyllarus.
Atalanta: Caeneus’un kızıdır. Kâhin, evlenmesinin onun için ölümcül olacağını söylemiştir. Ancak çok güzel bir kız olduğu için pek çok talibi olur. Son derece hızlı bir koşucudur ve hayranlarından kurtulmak için onu bir koşu yarışında geçecek kişiyle evleneceğine söz verir. Buna karşılık, ona yenilen herkes öldürülecektir. Gelgelelim, Venüs’ün yardım ettiği Hippomenes başarılı olur. Bu tanrıça, genç adama üç altın elma vermiştir. Atalanta ne zaman ona yetişecek olsa Hippomenes elmalardan birini yere atacaktır. O zaman genç kız elmayı yerden almak için durur. Böylece Hippomenes yarışı kazanarak Atalanta’yla evlenir. Daha sonra tapınağına saygısızlık ettikleri için Kibele tarafından ikisi de birer aslana dönüştürülür.
Ate: İntikam tanrıçasıdır. İhtilaf ve tüm kötülüklerin tanrıçası olarak da adlandırılır. Babası Jüpiter tarafından cennetten sürülmüştür.
“Cehennemden sıcağı sıcağına gelen Ate ile birlikte…”
Ateş Nehirleri: Bkz. Phlegethon.
Ateş: Bkz. Semender, Vesta ve Vulcan.
Athena: Atina’nın koruyucu tanrıçası olarak Minerva’nın aldığı isimdir.
Atlar: Bkz. Hippona.
Atlas: Afrika’da yer alan ve bugün Fas olarak bildiğimiz Moritanya’nın kralıdır. Ayrıca büyük bir gökbilimcidir. Sırtında dünyayı taşırken betimlenir. İsmi ise büyük emek ve meşakkat anlamına gelir. Perseus’a karşı soğuk muamelesi nedeniyle kral onu kendi ismini taşıyan Atlas dağına çevirmiştir. Afrika’daki bir dağ zinciri ve ayrıca Atlas Okyanusu adını ondan almıştır. Pleione adlı karısından yedi kızı olmuştur ve bu kızlar ortak bir adla, Pleiades olarak bilinir. Aethra isimli karısından ise yedi kızı daha olur. Bu kızlar da aynı şekilde Hyades adını alır. Hem Pleiades hem de Hyades takımyıldızlardır.
Atreus: Kardeş nefretinin örneğidir. Kardeşi Thyestes’e olan nefreti o denli büyüktür ki sonunda yeğenlerini öldürüp kızartır ve yeğenlerinin babası olan kardeşini bir ziyafete çağırır. Thyestes bunu bir barışma işareti zanneder fakat aslında kardeşinin iğrenç zalimliğinin kurbanı olmuştur.
“Ne Medea öldürücü bıçağını çekmeli,
Ne de Atreus o korkunç ziyafeti hazırlamalı.”
Atropos: Mireler (Kader Tanrıçaları) adı verilen üç kız kardeşten biridir. Mireler yaşam ipliğini kesmek üzere makaslarını hazır bulundurur.
Atys: Aurora’nın sevdiği bir delikanlıdır ve yine onun babası tarafından öldürülür. Fakat Ovid’e göre daha sonra bir çam ağacına dönüştürülecektir.
Atys: Kroisos’un oğludur. Dilsiz olarak doğmuştur ama bir savaş sırasında kralı öldürmek üzere olan bir askeri görünce dili açılır ve “Kralı koruyun!” diye haykırır. Böylece o güne dek dilini bağlamış olan ip kopacaktır.
Augaeas: Elis krallarından biridir. Otuz yıl boyunca içinde üç bin öküzün tutulduğu ve bu sürenin sonunda Herkül’ün temizlediği ahırın sahibidir. Herkül, bu ahırı Alpheus nehrinin yatağını değiştirerek temizlemiştir. Augaeas zahmetinin karşılığında Herkül’e hayvanlarının onda birini vermeyi vaat eder fakat sözünü tutmadığı için Herkül onu öldürür.
Augury: Romalıların kuşların uçuşuna bakarak geleceği görmek için kullandıkları yöntemdir. Bu vazifeyi yerine getiren rahip ise augur СКАЧАТЬ