Название: Çin Kültürü
Автор: George Tradescant Lay
Издательство: Maya Kitap
isbn: 9786258361049
isbn:
San heen veya üç telli gitar. Siyam ve Tonquin’den muhbirim bu aletin, Çin’e getirilen bir ağaçtan yapıldığını söylüyor; sert ve ağırdır ve kiraz ile armut ağacımızın odununa benzer. Üç telli gitar, doğal gövdesi kahverengi ve sarı bulutlu çizgilerle bölmelere ayrılmış, bronz yılan derisiyle kaplı, davul biçimli silindirik bir gövdeye sahip uzun bir boyun ve kafadan oluşur. Görüyoruz ki yılan derisi, ölümünden sonra melodi çıkarmaya yardımcı oluyor ve karaciğerine tıpta tüccarlar tarafından çok değer verilir ancak yerliler tarafından yapılan açıklamalara güvenebilirsem, eti her zaman yenmez.
Teller birbirine dörtlü olarak akort edilmiştir, dolayısıyla Pisagor bu alete müdahale etmeden önce cıva ya da yedi telli lirin bir taslağını elde etmiş oluruz; bunun için, Nichomachus tarafından belirtildiği gibi, yalnızca dörtte ikilik bir pusulayı benimsedi. Grek çalgılarının Çin’deki muadillerini bu şekilde bulmamız, bu konuda aklımıza takılan her türlü şüpheyi ortadan kaldırmak yani kendi hikâyelerini anlatmak için çok dikkat çekicidir. Bu san heenin sesleri düşük ve donuktur, bu da onu pepanın tiz seslerini bas bir sesle bastırmak amacıyla uyarlar. Çalgıcıların partisyon gibi bir şeye sahip olmadığı görülüyor (biri hafızadan ya da notalardan öğrenerek çalar, diğeri ise ustası olduğu en iyi armoni fikirlerine göre ona eşlik eder). Çincenin notasyonu basittir, seslerin normal pusulanın üstünde veya altında olduğunu belirtmek için sol tarafa man veya jin eklenmesiyle artırılan dokuz sembolden oluşur. Nota uzunluğunu gösteren çizelgeleri yoktur, ancak zamanı bizim gibi ayakla takip ederler. Notaların ister yavaş ister hızlı olsun, onları ayırt edecek hiçbir aksan işareti yoktur, böylece daha önce bir yerliden duymadıkça hiç kimse notalara bakarak Çin ezgisi çalamaz. Böyle kusurlu bir durumda onların yazılı müziğidir. Yunanların da uzun notayı kısa notadan ayırt etmek için, söylendikleri uzun ya da kısa hece dışında hiçbir yöntemleri yoktu. Bu nedenle, Çinlilerin eksikliğinin üzerine çok fazla gitmemeliyiz, bilakis Yunanlar gibi sistemli bir halkın, sesleri göze iletmek için kısa ve zarif bir yöntem icat etmemiş olmalarına şaşmalıyız.
Yue kin (dolunay gitarı). Bu alet, swan-che ağacından yapılır ve mükemmel dairesel bir gövdeye sahiptir. Boynu kısadır. Dış hatların tamamı düzgündür ve kişiye kolaylık ve taşınabilirlik fikri verir. Gövde, sese zarar vermesin diye cilayla kaplanmaz. Kemanlarımız verniklerinin en iyi kısmını kaybetmeden bunların en saf tonlarını asla elde edemez: Bir Çinlinin kitabından bir yaprak alıp boynuna ve sırtına tüm süsleri bahşetmek ancak ses tahtasına dokunmamak iyi olmaz mıydı? Yue kin veya Kanton telaffuzunda yuet kum, birbiriyle uyumlu çiftler halinde duran dört telden oluşur. Beşte bir aralık, iki grup arasına yerleştirilir. Teller kısa olduğu için, ses zarif ve keskindir ve tel ile çivi veya tahta veya metal bir mızrap ile çekilmelidir. Bir keresinde seyyar tiyatrolardan birinde, yuet kum ile çok hoş bir etkiyle bir dizi performans sergileyen bir müzisyen görmüştüm. Başka bir durumda keman eşliğinde kullanıldı ve müzisyen işini bildiği için alışılmışın dışında neşeli ve canlandırıcı bir sonuç elde edildi.
Kin veya bilgenin udu. Bu, Konfüçyüs ve antikçağın bilgeleri tarafından çalınan bir çalgıydı. Müstesna güzelliğinin yanı sıra bu nedenle bilgeler tarafından kutsal kabul edilir. Woootung ağacından veya Dryandria condifolia’dan yapılır ve yukarısı dışbükey ve aşağısı düzdür. Aşağıda, birçok oyuğa açılan iki delik vardır. Elimde yaklaşık bir metre uzunluğunda ve cilalı bir tane var. Küçük ucunun üzerinden geçen ve aşağıdaki iki mandala bağlanan yedi ipi var. Daha geniş uçtan kısa bir mesafede bulunan bir köprü, onlara gerekli yükselmeyi ve alt yüzeye geçişi sağlar; bunların altında, bazı durumlarda değerli taş olan bir dizi mandalla sıkıştırılır veya gevşetilir. Daha fazla süsleme için, onlara çok zarif yedi püskül takılır ve çalgı üzerinde durduğu masanın ucuna asılır. Teller ipektendir. Ses tahtasının uzunluğu on üç sedef çiviyle bölünmüştür. Bu çiviler öyle bir yerleştirilmiştir ki tellerin uzunluğu, yedinci ihmal edilmek üzere sekize kadar iki eşit parçaya, üç eşit parçaya vb. bölünecek şekilde yerleştirilir. Şimdi, birkaç metre uzunluğundaki bir müzik telinin serbestçe titreşmesine izin verilirse, kendi ahengiyle bu bölümlere ayrılacaktır ve kulak oktavı, on ikinciyi, çift oktavı, on yedinciyi vb. algılayacaktır. Mucidin görünüşte bu kadar yapay, ama aslında doğa yasalarına bu kadar uygun bir tasarı yapmış olması son derece dikkate değerdir. Monokordun yokluğunda kin, müziğin matematiksel kısmı hakkında bir ders vermek üzere olan birine çok yardımcı olacaktır.
Kinin yedi teli, bir dokuzluğun veya iki beşli aralığının kapsamını çevreler. Orta tel, keman üzerindeki La notamız gibi muamele görür, yani orta tel olarak ve dıştakilerin her biri ondan bir beşli aralık olarak akort edilir. Bu aralık, bu çalgıda bizim oktavımız gibi ele alınır, çünkü bir piyano tuşları nasıl oktavlardan oluşuyorsa Çin udunun ses genişliği de beşlilerden oluşur. Dış tellerin her biri, sistem içindeki alternatif telden dördüncü olarak akort edilir, böylece bir majör ton, minör üçte birinden küçük bir aralık tonu ve beşincide bir majör ton olur. Sayısal olarak şu şekilde olurlar:
8/9, 27/32, 8/9
Oysa modern beşlimiz şu şekildedir:
8/9, 9/10, 15/16, 8/9
Çinliler orta aralığı tam bırakırken biz onu eşit olmayan iki parçaya böleriz, onlar yarım tonu atlarlar. Bu nedenle, ilgili kurallar göz önüne alındığında, müziğin karakterinin veya ruh halinin bizimkinden çok farklı olması gerektiği ve hiçbir çalgımızın kin üzerinde çalınan herhangi bir nağmeye hakkını verme yeteneğine sahip olmadığı kolayca görülecektir. Seyahatlerimde yerliler arasında duyduğum nağmeleri ara sıra not ettim ama onları doğru bir şekilde öğrenmek için çok uğraşmama rağmen, kemanla çalındıklarında her zaman özgünlüklerinden bir şeyler kaybettiklerini gördüm. Bu kusurun nedeni şu gibi görünüyor: Hint müziğinin aralıkları, Avrupa’nınkilerle aynı büyüklükte değildi. Bununla birlikte Çin ve eski İskoç müziği arasında bir bağlantı vardır; öyle ki, İskoçya’nın çok beğenilen nağmelerinden herhangi biri, kinin ses genişliğinde yer alırsa o çalgıyla çalındığında uyumlu gibi görünür.
Çinlilerin sabırlı çalışkanlığı ve doğayı gözlemlemeleri, çabaları ile birleşti; bu sayede elin her pozisyonunun sadece uygun bir adı değil, aynı zamanda etrafımızdaki СКАЧАТЬ